Премиерът Бойко Борисов към опозицията:

Ако не ви убедим в прозрачността на поръчката за софтуер, ще я отменя

Ако не ви убедим в прозрачността на поръчката за софтуер, ще я отменя

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще отмени обществената поръчка за все още недоразработения от "Майкрософт" софтуер за повече от 60 млн. лв. без ДДС, ако опозицията не се убеди в нейната “изключителна прозрачност”. След това ще бъде обявен нов конкурс, обясни Борисов по време на парламентарния контрол в петък в отговор на въпроси по темата на депутатите Петър Курумбашев (Коалиция за България) и Волен Сидеров (“Атака”).

“След като двама народни представители от две политически сили го поставят този въпрос, ще уведомя главния секретар на Министерски съвет (Росен Желязков – бел. ред.)да направи необходимите срещи с вас, разяснения и, ако не може да ви убеди в изключителната прозрачност и яснота на тази процедура, ще я спрем и ще я пуснем наново”, каза премиерът.

Според поръчката, публикувана в началото на март, търси се фирма посредник, която да закупи от Майкрософт последната версия на Windows за нуждите на администрацията – повече от 97 000 лиценза. Само че операционната система Windows 8 още не е излязла на пазара. До момента има само бета версия, официално новата версия на операционната система ще бъде представена в края на идната есен.

Освен да обнови софтуера, избраната фирма ще трябва да поддържа пакетите три години.

Параметрите на поръчката породиха съмнения, че е нагласена специално за ЦАПК "Прогрес" на Пламен Матеев, която има договори с държавните институции за доставка на софтуер за над 130 млн. лева.

На специално свикана разяснителна пресконференция преди две седмици Росен Желязков заяви, че “за първи път обществена поръчка от подобно естество се провежда при условията на пълна прозрачност”. Тя е обявена в Официалния вестник на ЕС, което ще даде възможност и на чуждестранни компании да участват в надпреварата, обясни той.

Според Курумбашев обаче условията на поръчката са направени за определена фирма, а по думите на лидера на “Атака” Волен Сидеров въобще няма нужда от поръчка, защото държавата може да използва безплатен софтуер на Linux. Операционната система с отворен код се ползва от държавни институции във Франция, Чехия, на нюйоркската фондова борса и в изследователския център ЦЕРН, посочи той.

Курумбашев пък предложи на председателя на Народното събрание Цецка Цачева да съхранява запечатан плик, в който е написано името на фирмата–победител и да го отвори след края на конкурса. Тя отказа, а Борисов предложи на червения депутат да си запази плика.

“Желязков ще дойде при вас. Материята е доста специфична, не съм най-добрия специалист. Ако не можем да ви убедим в правотата на това, което искаме да направим – за администрацията и за хората, ще се вслушам. Ще изслушам вашите предложения за нов конкурс, да вкараме още критерии и правила”, каза Борисов.

Сидеров отговори, че “приема срещата със задоволство”, ще изслуша аргументите на главния секретар на МС, но и че “Атака” има достатъчно аргументи против поръчката. Курумбашев бе категоричен, че със или без среща – конкурсът трябва да се отмени.

Споделяне

Още по темата

Още от България