"Ако не вземе парите какво правим? Тогава ще я разходим на Витоша"

Кметицата на "Младост" показа извадки от СРС-тата по делото си

"Д: Ако не вземе парите какво правим?
В: Тогава ще я разходим на Витоша.
Д: Да, ще ѝ пратим командоси, ще бъде бутната към...
В: По-добре бизнес, отколкото сила!"

Това е извадка от разговор, записан със специални разузнавателни средства (СРС), за който обвинените за подкуп в особено големи размери кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова твърдят, че са прочели в секретната папка с доказателства по делото си.

Уточнявайки, че инициалите Д. и В. се отнасят към фамилиите на обвиняемия като посредник в корупционната схема бивш кмет на "Младост" от ГЕРБ Петко Дюлгеров и основния свидетел Александър Ваклин, осигурил белязаните 70 000 евро за подкупа, двете показаха на медиите и други извадки.

"Това са от СРС-тата, както знаете, от документите по делото, които четохме. Това са между останалите участници. ББ и ЦЦ всички знаем кои са... Това са (Д. и В. – бел.ред.) свидетелите по делото", поясни Петрова. И показа друга извадка от диалога между двамата мъже.

"В: Защо ББ и ЦЦ я търпят, 'щото накрая такива Иванчеви ще се появят из цяла София.
Д: Ш'се появят, както си говорихме, да ти кажа, това е изключително опасно.
В: Ми, те ще се появят на държавно ниво, трябва да вземем мерки."

От предварително подготвените от тях преписи на част от СРС-тата става ясно още, че Ваклин е комуникирал по случая и с друг инвеститор, чието име обаче не се споменава в материалите по делото, прочетени от Иванчева и Петрова.

"Това е от друго СРС – от 8 или 9 февруари, когато пострадалото лице (Ваклин) се среща с друг инвеститор в общината... Не знам кой е – пише само "мъж", ако има видео, може би ще го познаем... И те двамата коментират отново колко пречи тя (Иванчева) на строителството, защото там цените са високи. И там се казва буквално: "Ти не знам дали знаеш, аз имам оферта от специализираната прокуратура за 15 000 лева те да направят да я няма." Това го пише в СРС-тата, написали сме тука избрано", обясни Петрова.

Двете получавали заплахи преди ареста им, но МВР не реагирало

По думите ѝ още преди ареста им на 17 април, двете с Иванчева са подавали сигнали в полицията за получени заплахи, които към онзи момент са им се стрували като шеги.

"Ние сме пускали сигнали и към полицията – преди да ни арестуват, да не кажат, че сега това е защитна теза. Естествено, не е имало никакви реакции. В самите СРС-та се казва, когато те си говорят, че нас ни заплашват – това са заплахи, за които знаехме. Някои сме ги приемали като шега, включително имаше заплаха, която е, че ще ни подхвърлят наркотици в колата. Ние тогава, естествено, се смеехме и смятахме, че това е просташка шега", продължи заместничката на Иванчева.

Попитана дали сред секретните материали по делото са прочели записан разговор, в който двете коментират поискан от Ваклин подкуп, Петрова отговори: "Разговори за тези пари има, но не между нас, т.е. ние не сме участвали, а между останалите лица, които са в това нещо."

"Специализираният народен съд просто има задача да ни държи тук и да ни съсипе. И прокуратурата. Защото съдът ще изпълни това, което му е наредено", заключи зам.-кметицата на "Младост".

"Въпросът не е бил никога самоцелно спиране на строежите, а спиране на тези, които са междублокови и тези, които строят некачествено, т.е. не некачествено, а тези, които строят с опасност после за живеещите в тях. Защото аз за тази една година съм чувала, спирайки строежа, защото плочата трябва да се втвърди, той казва: "Ама как ще ме спираш, аз бързам да строя, какво като ми го пише в проекта?!" Ние сме били против незаконните неща", добави Биляна Петрова.

Попитана дали такива са били причините и за забавянето на преписката по проекта на Александър Ваклин, тя обясни, че "нямаше хора, нямаше хора, това е истината – екипите бяха малки", след което бе прекъсната от Иванчева.

"Не. Значи, преписката още ноември месец е резолюирана на Румен Русев (неин заместник, избран миналата седмица от СОС за и.д. кмет на "Младост), той защо я бави 2 месеца, никой не знае. Нейният отдел (на Петрова) само 2 дена преглежда за общинска собственост, което е нормална процедура, и тази преписка той (Ваклин) твърди, че ние нямаме никаква идея...", взе думата районната кметица, след което от съдебната охрана прекратиха импровизирания ѝ брифинг зарадин началото на съдебното заседание.

Двете обвиняеми имаха на разположение последните 3 работни дни, за да четат доказателства, след като апелативният спецсъд им позволи това и отложи миналия четвъртък окончателното си произнасяне по отстраняването им от длъжност. Магистратите дадоха във вторник нова отсрочка на Иванчева и Петрова, за да се запознаят с новопостъпили 4 тома с материали по делото, които бяха неизвестни за тях и защитата им. Така окончателното решение за отстраняването им длъжност бе отложено за 7 юни.

"ББ" и "ЦЦ" се споменавали в СРС-тата, но в "общ контекст", каза прокуратурата

След края на заседанието на апелативния спецсъд прокурорът, явил се в залата – Тихомир Стоев, първоначално отказа да коментира изнесените от двете обвиняеми факти, защото не ги бил чул. Впоследствие обаче заяви, че "прокуратурата в никакъв момент не е имала ангажимент към никого да прави нещо в нечий интерес, да взема пари".

Попитан дали инициалите "ББ" и "ЦЦ" действително фигурират в папките по делото, Стоев уточни, че е чел всички доказателства по случая, но точно този елемент не желае да го коментира: "Няма да го коментирам това. Това ми е отговорът. А те какво са видяли и какво са решили да ви кажат, това е тяхно право."

"Да ви го кажа по този начин – в приложените по делото ВДС-и (веществени доказателствени средства) има разговори, касаещи определени политически фигури, без да ги посочвам кои са те, но това е коментирано между самите обвиняеми лица, а не, че е коментирано между някой друг и там, не знам какво точно са ви казали", продължи лаконично обвинителят от апелативната спецпрокуратура.

След което все пак сметна за необходимо да уточни, че "те са си ги говорили помежду си, не, че от тези разговори става ясна някаква зависимост от някого, а просто като коментар" – "те, двете помежду си и Дюлгеров, това са разговори между тримата".

Помолен да уточни още дали въпросните политически фигури са споменавани в контекста на длъжностните задължения на Иванчева и Петрова, прокурор Стоев добави: "Във връзка на разговори ... общи разговори ... не са свързани, пак ви казвам, с нещо като – аз съм близък с този или пък онзи. […] Oбщ контекст, както биха могли да се споменат в разговор между нас."

Споделяне

Още по темата

Още от България