Ако нямаме отговори до 27 януари, започва гражданско неподчинение

Ако нямаме отговори до 27 януари, започва гражданско неподчинение

Около 1000 души се събраха в сряда за пети пореден протест пред парламента. Недоволни от управлението на тройната коалиция студенти, земеделци, природозащитници и граждани отново се обявиха за оставката на вътрешния министър Михаил Миков заради неадекватните действия на полицията по време на първия ден на протестите – 14 януари, и изпълнение на конкретните им искания.

"Стига корупция, стига мизерия. Искаме обновление, искаме шанс. Писна ни да живеем в най-бедната и корумпирана страна в Европа. Писна ни да ни се подиграват. Писна ни от тази олигархична върхушка, която се подиграва с народа. Няма да позволим България да бъде оприличавана с тоалетната чиния на Европа", заявиха студентите.

Те настояват за смяна на политическия модел, приемане на законодателни изменения за повишаване на гражданското участие в управлението и нова избирателна система.

Организаторите на протеста вече се зарекоха, че ако управляващите не предприемат мерки за изпълнение на исканията им до 27 януари, ще призоват към гражданско неподчинение в цялата страна.

"България вече няма да бъде същата", обещаха протестиращите.

Отсега е ясно, че минимум едно от исканията няма да бъде изпълнено – тройната коалиция даде пълна подкрепа на министър Миков и не вижда причини да му иска оставката.

Събралите се обявиха, че протестират за правата на всички хора в страната, които не трябва да се страхуват.

Протестът протече без напрежение, а очакваните от организаторите 5000 души не дойдоха. Хората бяха значително по-малко и не особено въодушевени.

От МВР съобщиха, че в столичната полиция не са постъпвали сигнали за подготвяни груби нарушения на обществения ред. Арестувани са десет души. Единият от тях бил с маска на главата, което е нарушение на Закона за събранията, митингите и манифестациите. Двама нямали документи за самоличност. Други двама мъже били разпознати по снимков материал от 14 януари. В останалите били открити наркотици.

От полицията предупреждават, че "продължава работата срещу извършването на престъпления, нарушения на обществения ред, подготовката и осъществяването на злонамерени действия, както на територията на столицата, така и в зоните на обособените контролно-пропускателни пункта" към площада.

Споделяне

Още от България