Ако офертата за още F-16 е "зашеметяващо добра"... кабинетът е готов да действа

И новата сделка ще трябва да мине през парламента

Сн. БГНЕС

Закупуването на още 8 изтребители F-16 Block 70 oт САЩ и "Локхийд Мартин" отново ще трябва да мине през парламента, но правителството е готово да действа бързо, ако офертата на американците е "зашеметяващо добра" да започне веднага разговори.

Кабинетът очаква до две седмици да получи отговор от американците за евентуалната цена на новата поръчка и условията по доставката. 

"Ако офертата е зашеметяващо добра, може да започнем веднага разговорите. Ако имаме неща, които смятаме, че трябва да бъдат коригирани, първо ще има разговори. Преди да го внеса в Министерския съвет, трябва да имам становището на ВВС", каза военният министър Красимир Каракачанов на връх Деня на българската авиация – 16 октомври.

България вече закупи 8 машини за 2.1 млрд. лева, които бяха преведени авансово на САЩ. Според българските планове трябва да последва и поръчка за още 8. Военното министерство вече проучва при какви условия може да стане това, като очакванията са, че втората поръчка ще е по-евтина и ще може да бъде платена на траншове.

Каракачанов вече даде заявка, че ще се опита да договори бързо следващата поръчка с американците, но тя трудно може да мине през парламента в рамките на този мандат.

"Когато получим това писмо, ще го обсъдим - като ценови параметри, срокове за плащане, ще има и още разговори. При постигането на една сделка трябва да се водят разговори, за да се постигнат максимално добри условия, не само по придобиване, но и по поддръжка, а също така и индустриално сътрудничество. Това са неща, които тепърва ще бъдат обсъждани", каза Каракачанов.

В последните седмици "Локхийд Мартин" предложи вариант новите осем самолета да дойдат с вече платените осем, ако поръчката за тях бъде направена в рамките на година.

Още 300 млн. лева за инфраструктура

Правителството вече одобри инвестиции за 300 млн. лева в аввиобазата "Граф Игнатиево", за да може да приеме поръчаните 8 машини. Новият командир на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Димитър Петров предупреди, че новата поръчка трябва да се обмисли добре, тъй като доставката на още 8 изтребители трябва да бъде подсигурена с хангари, допълнителни пилоти и други.

Въпреки че той не се обявява по никакъв начин срещи покупката на още машини, а коментира необходимите анализи около нея, се разпали сериозен дебат.

На въпрос колко допълнителни средства биха били нужни, за да се посрещне втора група от 8 самолета, освен вече поръчаните осем, Каракачанов отговори, че ако сметката се прави на база на първите, ще трябват още 300 млн. лева за необходимата инфраструктура.

"Така би изглеждало към днешна дата, но когато видим какви са ценовите параметри, ще преценим и това, което е правено, не може ли и доколко може да бъде съвместено с използването на останалите 8 самолета, и тогава ще бъдат направени точните разчети, каза Каракачанов.

Новият командир на ВВС генерал-майор Димитър Петров обясни, че по предварителни разчети и според опита на други военни авиации с такава техника, са необходими около 2-3 години новата техника да влезе в оперативна готовност.

"Наистина нямах и очакване, че може да има нещо негативно от това, което съм казал", каза той. 

"Когато самолетите пристигнат, започва усилен процес на подготовка на летателния състав, трябва да заработят всички необходими структури, включително и осигуряващите го логистично. Вторите осем F-16 ще бъдат придобити, тъй като това е взето като решение в парламента, това на практика е закон. Много зависи как точно ще протече самият процес, каза генералът, който не прогнозира кога е най-подходящо евентуално придобиване на нови самолети, което много зависи от това как ще бъдат приети първите осем", добави ген. Петров.

"Затова в момента се стараем да направим всичко възможно те да бъдат приети в срок и успешно, а не отсега да се залагат отсрочки. Това е основната ни задача", каза ген. Петров.

До влизането в оперативна готовност на Ф-16 ще продължим да гарантираме въздушния си суверенитет с наличната ни техника. България разчита само на старите съветски машини МиГ 29, чиято поддръжка минава през Русия.

Радев: Авиацията не е средства за политически интереси

Президентът Румен Радев, който в миналото бе командир на ВВС, каза от своя страна, че "когато на военната авиация се гледа като на средство за лични политически интереси, когато се погазва военната експертиза, винаги ни излиза скъпо, води до прахосване на обществен ресурс, до занижени способности, а в някой случаи - и до загуба на човешки живот".

Той обаче заяви, че България определено има нужда от най-малко 16 нови изтребителя, но на военната авиация трябва да се гледа като на средство за отстояване на националния интерес и за гарантиране на националната сигурност.

Това е една много сложна технология, целият процес по нейното договаряне, приемане и усвояване се простира далеч извън представите на този, който взема решение, каза президентът Радев.

По думите му затова трябва да се слуша и уважава военната експертиза.

Споделяне

Още по темата

Още от България