Ако планът на ЕК мине, най-евтините цигари у нас стават 4.70 лв.

Ако планът на ЕК мине, най-евтините цигари у нас стават 4.70 лв.
Цигарите от най-ниския ценови сегмент в България ще поскъпнат от сегашните средно 2.80 лв. за кутия до 4.68 лв., ако се приеме предложението на Европейската комисия за минимален акциз от 90 евро за 1000 къса през 2016 г. Това заяви пред журналисти в четвъртък Филип Гамбачини, директор фискална политика и международна търговия във “Филип Морис Интернешънъл“.

Поскъпването у нас обаче може да е факт от 2018 г. и да стане по-плавно, тъй като България е поискала от ЕС отлагателен период до тогава. За гратис настояват и Балтийските републики и Румъния, възможно е да се присъединят и други страни членки.

По думите на Гамбачини при по-скъпите и по-качествени изделия поскъпването ще зависи от структурата на акцизната ставка. Ако правителството запази сегашния адвалорен процент като част от акциза се очакват големи промени в стойностите на цигарите от средния и високия ценови сегмент.

В момента производителите и вносителите в България плащат специфичен данък от 41 лв. за 1000 къса цигари и отделно адвалорен в размер на 40.5 на сто върху цената на съответната марка. Общо 60% от крайната цена на цигарените изделия отива в хазната.

Ако пък се одобри идеята на Брюксел за 63 процента повишение на цените спрямо средните стойности на съответния пазар, увеличението ще е много по-голямо, каза представителят на мултинационалната компания, без да се ангажира с цифри.

Въвеждането на минимални цени – най-добър вариант

Според “Филип Морис“ най-удачен за потребителите е третият вариант за промяна на данъчната политика на ЕС по отношение на тютюневия пазар – въвеждането на минимални цени на тютюневите изделия. По думите на Гамбачини при това положение у производителите остава част от поскъпването на акциза и от крайната цена за потребителите може да се спестят по 10-20 евроцента от кутия.

При минимален ценови праг освен това се предотвратява преминаването на пушачите към по-ниските ценови сегменти на цигарените изделия, посочи той.

Практиката показва, че вдигането на акцизите и поскъпването на цигарите слабо влияе на броя на пушачите, повечето от тях просто се ориентират към по-евтините марки, допълни експертът. Затова, по думите му, в момента в сегмента на най-ниските цени е най-голяма конкуренцията между производителите. Друг момент е, че вдигането на цените увеличава и контрабандата и нелегалната търговия, допълни експертът.

Според него добре би било, ако в началото на данъчната реформа за тютюневата индустрия Брюксел въведе ограничения за вноса на цигари от една страна в друга и определи конкретни разрешени количества, за да се предотврати прехвърлянето на изделия от пазар с по-ниски цени към такъв с по-високи.

Кабинетът да обявява от по-рано структурата на цигарения акциз

Гамбачини посочи още, че производителите биха били много облекчени, ако българското правителство обявява по-рано намеренията си за структурата на цигарения акциз, а не през декември, малко преди началото на финансовата година. Това затруднява тютюневите компании в маркетинговата им политика, каза той в отговор на въпрос ще вдига ли компанията му цените на своите марки на българския пазар до края на годината. България е една от малкото страни в ЕС без такъв график, допълни той.

Андрей Василеску, мениджър на “Филип Морис България“, посочи пред Mediapool, че от дружеството биха искали най-рано в края на август, когато и започва подготовката на бюджета за следващата година, да получат поне тригодишен график със структурата на цигарения акциз.

По думите на Гамбачини би било добре и ако страните членки представят вижданията си за достигане през 2016 г. на целите на ЕС в данъчната политика спрямо цигарената индустрия.

Като цяло той оцени положително намеренията на Брюксел за въвеждане на нови правила, които да намалят огромните разлики в акцизната политика на страните членки. Освен това ще се дефинират по-ясно определенията и за тютюневи изделия като пурети и тютюн за свиване на цигари.

В момента страните членки губят значителни средства от това, че при пуретите акцизът и в пъти по-нисък от този на цигарите, същото се отнася и за замяната на тютюн за ръчно свиване на цигари с такъв за лули. Пуретите и насипният тютюн обаче почти не се ползват от българските пушачи и това правило не касае бюджета на страната, коментира представителят на “Филип Морис Интернешънъл“.

Междувременно правителството реши, че имената на производителя и на вносителя ще бъдат изписвани върху потребителските опаковки на тютюневите изделия.

Наличните към датата на влизане в сила на постановлението тютюневи изделия, които са предназначени за реализация на вътрешния пазар и не са етикетирани съгласно изискванията, ще могат да се продават до изчерпване на количествата, но не по-късно от 31 декември 2009 г., реши кабинетът.

Отпада обаче изискването на етикета на цигарите да се изписва страната на произход.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?