Ако Плевнелиев реализира идеите си

Сн. БГНЕС

Не един, е цели четири технологични парка може да израснат в България, ако президентът Росен Плевнелиев реализира намеренията си, представени по време на официалното му посещение в Берлин.

"Искаме да развиваме не само традиционното производство, но и да позиционираме България по пътя на идеите и иновациите. България има съответния потенциал", подчерта президентът, който отдавна е привърженик на идеята за превръщане на София в център за иновации - по подобие на Силициевата долина в САЩ или на технологичния парк "Адлерсхоф" край Берлин. Българският държавен глава методично обикаля световните технологични средища, търсейки съдействие за концепцията за "София тех". Пари за това начинание има - основно по линия на еврофондовете. Най-важното за момента е до края на 2012-та проектът да се сдобие и с работеща концепция.

"Дойдохме при най-добрите в Европа"

Берлинският технологичен парк "Адлерсхоф" е сред водещите в Европа в поне три сфери - оптиката, микросистемите и информатиката. 40 процента от 900-те фирми, разположени на територията на парка, са технологични, а процентът на фалиращите е минимален - 1. Рецептата вероятно е в комбинацията от традиции (науката в района на "Адлерсхоф" има 100-годишна история) и разумното финансиране в наши дни - както по линия на държавата, така и по линия на ЕС.

България вече разполага със средствата, необходими за реализацията на проекта „София тех”. Те са основно по оперативната програма на ЕС "Конкурентоспособност". Именно благодарение на еврофондовете България ще утрои до 2020-та средствата, които инвестира в иновации, заяви Плевнелиев по време на първото му официално посещение в Германия.

"Искаме да постигнем нещо, което вие вече сте постигнали. Затова дойдохме при най-добрите в Европа", обясни президентът на своите домакини в Берлин. Към тях той отправи поканата да се включат в изработването на стратегията за "София тех". При това този парк няма да е единственият - Росен Плевнелиев има и намерения за създаването на "Агротех" (в областта на земеделското производство), "Лоджи тех" (логистичен център) и "Лайф тех", който да се занимава с всичко, свързано с човешкото здраве. "Надявам се България да стане лъв в сферата на технологиите", каза Плевнелиев, според когото това е най-сигурният начин за гарантиране на растежа в дългосрочен план.

Новината на деня

Същевременно президентът неколкократно подчерта - по време на лекцията си в представителството на Европейската комисия в Берлин и пред аудиторията в Германската индустриално-търговска камара, че финансовата дисциплина играе водеща роля за постигането на същия този растеж. Основният му аргумент се оказа новината на деня, както заяви самият Плевнелиев - а именно обстоятелството, че България е пласирала успешно на финансовите пазари емисия облигации от 1 милиард евро при цена от 4.25 процента. Лихвите, които днес България получава, са по-ниски от лихвите, които плащат две трети от европейските държави, похвали се Плевнелиев пред дошлите да го видят и чуят представители на германските делови среди.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?