Крайно десните критикуват Еврокомисията:

“Ако правеха хамбургери в Брюксел, поне щеше да е нещо полезно"

Херт Вилдерс

Еврокомисията и лидерът на крайно дясната холандска Партия на свободата Херт Вилдерс размениха остри реплики по повод на критиките на Вилдерс срещу Европейския съюз и в частност срещу високото заплащане на еврочиновниците в Брюксел, което той нарече "вулгарно".

По този повод говорител на ЕК заяви, цитиран от холандското радио RNW (Radio Netherlands Worldwide): "Естествено, че плащаме високи заплати. Не правим хамбургери тук”. И допълни, че намирането на квалифицирани холандски служители е трудно, защото "очевидно не плащаме достатъчно".

На това Вилдерс отговори: "Ако в Брюксел правеха хамбургери, поне щеше да е нещо полезно".

Партията на свободата стана известна в цяла Европа с радикалната си антиемигрантска реторика и политика. В началото на тази година Партията на свободата пусна сайт за оплаквания срещу източноевропейци, което бе посрещнато много остро в Брюксел и принуди Холандия да се намеси и да спре сайта. Миналата седмица хората на Вилдерс пуснаха нов сайт за оплаквания срещу Европейския съюз.

В същото време Бюрото за жалби срещу дискриминацията в региона на Амстердам (MDRA) представи пред RNW информацията, че подадените оплаквания за дискриминация в региона се увеличават четвърта поредна година. Според данните, изнесени пред радиото, ръстът е 5% за 2011 година, като най-много оплаквания има в провинция Северна Холандия.

От MDRA допълват, че официалната информация е само “върхът на айсберга”, тъй като много хора, подложени на дискриминационни практики, не подават жалби. Някои граждани не вярват, че жалбата ще доведе до промяна, а други се страхуват от възможна ответна реакция срещу тях, коментира RNW.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?