Ако принц Уилям и Кейт имат дъщеря, тя ще е принцеса

Ако принц Уилям и Кейт имат дъщеря, тя ще е принцеса

Британската кралица Елизабет II съобщи, че ако внукът ѝ принц Уилям и бременната му съпруга Кейт имат дъщеря, тя официално ще носи титлата принцеса и ще бъде назовавана Нейно кралско височество, съобщи Ройтерс.

Кралицата актуализира правилата за наследяване, въведени преди около век от крал Джордж V, според които само най-големият син на Уилям и Кейт би могъл да носи титлата принц. Ако детето е момиче, то би получило само титлата "лейди" и няма да бъде назовавано "Нейно кралско височество".

Кралица Елизабет II обаче обнародва специално кралско съобщение (Letters Patent), с което отменя това правило. По този начин всички деца на Уилям (син на престолонаследника принц Чарлз), независимо от пола им, ще бъдат третирани еднакво.

Така, ако първото дете на Уилям и Кейт, което се очаква да бъде родено през юни т.г., е момиче, то ще получи права на престолонаследник и може да претендира за трона.

Подписвайки документа, който е в контекста на реформата на правилата на наследяване, които обяви през 2011 г., кралицата дава да се разбере, че е за изравняване на правата на наследниците за престола и против ограниченото право на наследниците от женски пол.

Документът, който бе обнародван в London Gazette, официалния британски Държавен вестник, не е съгласуван с парламента. Подобен документ Елизабет II подписа, когато даде на принц Уилям и Кейт титлите херцог и херцогиня на Кеймбридж.

Реформата на правилата на наследяване стана факт, след като Великобритания и 15 други страни от Обединеното кралство, които признават кралицата за свой монарх, се съгласиха правилата да бъдат променени.

Споделяне

Още по темата

Още от