Ако продължават така, утре ще им хвърля мандата и ще ги пратя на избори

Ако продължават така, утре ще им хвърля мандата и ще ги пратя на избори
Явно вбесен от отказа на Синята коалиция и РЗС да подпишат предложения от ГЕРБ меморандум, въпреки че ще гласуват кабинета му, Бойко Борисов се закани в понеделник "да им хвърли мандата и да ги прати на избори".

Сините и РЗС не пожелаха да се ангажират с подпис под документ, в който формално участва и "Атака", а освен това определиха меморандума като твърде общ и необвързващ. Преговарящият от името на ГЕРБ Лъчезар Иванов заяви в петък, че ще подпишат три двустранни меморандума с всяка от трите партии. В понеделник обаче Синята коалиция и РЗС заявиха, че това няма да стане.

Освен това избухва паралелен скандал с РЗС, след като лидерът на партията Яне Янев обвини, че "Бойко Борисов е канил зад гърба ми наш експерт за министър”. Преди ден Янев каза, че “уговарянето е ставало чрез телефонни разговори и SMS-и”, а според неофициални източници преговорите били водени с депутата от РЗС Атанас Семов за правосъден министър.

Борисов енергично отрече тези твърдения, а в понеделник дори съобщи, че министър на правосъдието ще е прокурор Маргарита Попова.

Синята коалиция обяви, че насрочената среща с ГЕРБ за меморандума е отменена, с което "Атака" остана единствената партия, готова да подпише.

Подписването или неподписването на този документ не е свързано с никакви конкретни ангажименти и от двете страни, тъй като Борисов вече обяви, че има пълно морално основание да прави самостоятелно правителство и не възнамерява да влиза в коалиционни ангажименти с която и да е партия.

Пред Mediapool лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че среща с ГЕРБ в понеделник ще има. "Ние ясно сме казали своята позиция, че сме готови да подпишем меморандума и ще подкрепяме ГЕРБ", коментира Сидеров. По думите му обаче след "фасоните" на Синята коалиция и РЗС все още не е ясно дали ще има фактическо подписване.

"Това, че ти дава подкрепа една такава сила ("Атака"), не е добър атестат, защото, първо, ще влоши начина, по който това правителство се възприема от Европейския съюз, от ЕНП, ще влоши отношенията със съседна страна и така нататък. Това, ако гледате обективно, това е може би най-рискования вариант – "Атака” и ГЕРБ", коментира в понеделник съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов пред БНТ.

Той заяви, че десните ще дадат своята подкрепа срещу конкретни "добри решения", общи ценности и политически идеи, но допълни, че меморандумът не дава никакви решения.

Костов коментира, че някои хора от ГЕРБ вече са преминали добрия тон в отношения си със сините, а в същото време искат подкрепа. Той визира изказването на Лъчезар Иванов, който обясни в интервю пред столичен вестник как "времето на Командира е минало, а сега е дошло времето на Генерала".

"Никой не иска, нека да го чуе и г-н Лъчезар Иванов отново, за пети път го казвам в това студио: нека се успокоят от "Атака”, доверието се дава преди да видим състава на правителството, какъвто и да е съставът, каквато и да е структурата му, каквато и да е неговата програма, ние ще ги подкрепим. Нека спрат да говорят по този начин, да не унижават хората, които са гласували за нас", заяви Костов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче разтълкува отказа да се подпише меморандум като лъжа на Синята коалиция към избирателите.

Според него 116 депутати на ГЕРБ са напълно достатъчни, за да има стабилно управление и заяви, че ако РЗС и сините искат, да гласуват заедно с ДПС и БСП срещу неговия кабинет.

"Тогава пак няма да им стигнат, защото и ние, и "Атака" няма да подкрепим такова правителство (на БСП и ДПС). Ще отидем на нови избори. С 300 хиляди ви гарантирам, че ще гласуват повече за мен на нови избори, защото хората виждат какъв пазарлък водят за постове", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ все пак заяви, че никой от Синята коалиция или РЗС не е говорил с него за постове, но все пак не той води преговорите.

Моята работа е да строя и да давам на хората, а в парламента да се занимават с преговорите, заяви по-късно Борисов при откриването на детска градина в столичния кв. "Обеля". Той добави, че умишлено не ходи на преговорите.

Още от България

Как оценявате повдигнатото обвинение на Елена Йончева?