Ако прокуратурата не каже кой купува гласове, аз ще кажа, закани се вътрешният министър

Седем полицаи са арестувани в Пловдив, петима цивилни се издирват

В МВР има информация за купуване на гласове, има и такива дела. Това заяви в сряда вътрешният министър Бойко Рашков. Според него към момента е рано да се каже какво ще излезе от производствата, защото са на етап разследване. Основната задача на служебното правителство са честни избори, каза за пореден път вътрешният министър.

По-късно същия ден Министерският съвет възложи на Бойко Рашков да координира за организацията на изборите.

Кажете или аз ще кажа

Той допълни, че формациите, за които има такива данни, трябва да бъдат обявени публично. Партиите-купувачи се ръководят от известни лица с огромни амбииции в политиката, каза още той.

"Ако прокуратурата не ги обяви, за да можем да извършим превантивна дейност с предоставянето на журналистическата гилдия, която да ги разпространи, ние ще го направим", закани се Рашков.

Минути по-късно министърът леко промени позицията си и отказа да коментира дело за купен вот в Пловдив.

"Има и други такива дела и вероятно в определен момент, ако разбира се, получим и разрешение от прокуратурата, ние ще обявим и за кои партии са купувани гласовете и затова нека да не забравяме да осветлим малко този процес, който с всеки изминал ден наближава", каза той.

Досега държавното обвинение никога не е споменавало имената на партиите, за които са купувани гласове. Последното такова дело бе обявено малко след изборите на 4 април. Прокуратурата се похвали с арестувана престъпна група за купуване на гласове. Лидерът ѝ обаче бе бързо освободен, а съдът нарече формулировката на обвинението "юридически нонсенс". Подозрението на разследващите е, че гласове са били купувани в полза на партия "Българско лято" на Васил Божков.

Престъпници под пагон

Седем полицейски служители от пловдивското Трето РПУ са арестувани при акция на дирекция "Вътрешна сигурност", съобщи окръжният прокурор Румен Попов. Според първоначалната информация става дума за подозрения в корупция, търговия с влияние и други престъпления.

Арестуваните са общо 12 души. Петима от тях, които са цивилни, се издирват. Все още се извършват обиски на много адреси. Сред задържаните е и началникът на РПУ-то. По разследването се работи от 6 месеца, уточни Попов.

Акцията е в резултат на многомесечна работа, каза в Пловдив вътрешният министър Бойко Рашков. Той отказа да даде повече подробности, но подчерта, че арестите ще доведат до кадрови промени в пловдивската дирекция. Няма как да е задържан началник на РПУ и това да не доведе до реакция от страна на ръководството, обясни той.

"Аз съм тук, защото трябва да проведа много сериозен разговор с ръководителите. Това е удар срещу тази служба", каза министърът и допълни, че рокадите са задължителни.

Рашков се закани, че няма да търпи подобни прояви докато е министър. Той обаче бе пестелив откъм подробности за самото разследване. По думите му те ще бъдат дадени от прокуратурата. Министърът заяви, че е рано да се говори за вина, защото биха се нарушили редица закони.

"От нас обществото очаква да извършим необходимите промени в кадровия състав. Там, където е необходимо, това ще бъдат ръководителите. Там, където видим, както и днес, че има и на по-ниски нива служители, които си позволяват, въпреки че законът ги е облякъл във власт да разследват, да разкриват престъпления, за да могат извършителите им да бъдат давани на съд и осъждани, самите те се превръщат в престъпници с пагон. Това нещо, докато съм аз министър, няма да търпя", заяви Рашков.

Гешев призовава Рашков да работят заедно

Междувременно главният прокурор Иван Гешев изпрати писмо до служебния вътрешен министър, с което предлага да се създаде Национално междуведомствено звено във връзка с изборите на 11 юли. Интересното е, че Гешев праща това писмо и до директора на ДАНС Димитър Георгиев, за когото е публично известно, че е в неплатен отпуск до началото на септември.

"Създаването на такъв тип звено преди всички национални избори цели да подобри взаимодействието и координацията между институциите с оглед законосъобразното провеждане на изборите. Работата на тази структура е показала през годините трайно добри резултати и практики, които са изцяло в интерес на българските граждани. Обхватът на нейното действие е от деня на откриване на предизборната кампания до 30 дни след обявяване на официалните резултати от изборите от ЦИК", пише в писмото на Гешев.

Главният прокурор обясни, че по време на отминалите избори националният щаб е помогнал на институциите да координират действията си.

Прокуратурата съобщава, че са запорирани и иззети общо 800 000 лв. и така тези пари не са били използвани за "изборна търговия". "Пред обществото бяха показани разкритите схеми, с които участниците в организираните престъпни групи купуваха гласове в полза на определени политически партии", казва Гешев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?