Ако Саддам Хюсеин унищожи иракските петролни кладенци, тяхното възстановяване би струвало между 30 и 50 млрд. долара

Ако се допусне Саддам Хюсеин да унищожи иракските петролни кладенци, тяхното възстановяване след това ще струва между 30 и 50 млрд. долара, според френски институт

Ако се допусне Саддам Хюсеин да унищожи иракските петролни кладенци, тяхното възстановяване след това ще струва между 30 и 50 млрд. долара, прогнозира френският Институт по петрола, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според експертите на института, при евентуално започване на военни действия Саддам Хюсеин може да предприеме тази отчаяна стъпка и да взриви около 1500 от общо 2000 петролни кладенци в страната. Много от тях могат да бъдат унищожени и в резултат на неточни попадения на бомби.

В годините, когато на Ирак бе наложено международно ембарго, страната не можеше да развива технологията за добив на петрол и сега възрастта на много от кладенците е 30-40 години.

За обновяването на инфраструктурата на отрасъла и внедряване на съвременни технологии за добив на петрол ще са необходими огромни капиталовложения - от порядъка на десетки милиарди долари в течение на много години, отбелязват специалистите от френския Институт по петрола.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?