"Ако социалдемократите гласуват срещу коалицията, ще навредят на Германия и ЕС"

Щефан Вайл, премиер на провинция Долна Саксония

Ако членовете на Германска социалдемократическа партия (ГСДП) гласуват срещу коалиционното споразумение с консерваторите на канцлерката Ангела Меркел, може да навредят както на Германия, така и на Европа, заяви Щефан Вайл, премиер на провинция Долна Саксония, цитиран от Ройтерс.

464-те хиляди членове на ГСДП гласуват до днес по пощата дали да подкрепят решението на партийното ръководство да удължи с още четири години широката коалиция с консервативния блок на Меркел, която управлява от 2013 година. Резултатът се очаква в неделя.

По време на последното си посещение в Брюксел Вайл заяви, че всички, с които е говорил, са били категорични, че Германия не трябва да бъде обхваната от несигурност. "Това ще е лошо за Европа, Германия и ГСДП. Ще има период на политическа несигурност", добави той.

В интервю за в. "Велт" Вайл уточни, че не би казал, че отрицателно решение би довело до национална криза, но то ще подкопае още повече доверието на мнозина в политическата система.

Младежкото крило на ГСДП призоваха членовете на партията да гласуват против нов мандат на широката коалиция с аргумента, че за партията ще е по-добре да премине в опозиция, за да се възстанови след тежкия удар на изборите през септември, припомня Ройтерс. Вайл заяви, че през годините на членство в партията се е научил, че ГСДП трябва да решава проблемите си сама, а не да ги използва за извинение да не участва в правителството.

Споделяне

Още от Европа