Ако спечели изборите льо Пен ще организира референдум за напускане на ЕС

Ако спечели изборите льо Пен ще организира референдум за напускане на ЕС

При победа на президентските избори ще организирам в първите 100 дни от управлението си два референдума - за реформа на конституцията и за излизане на Франция от Европейския съюз, заяви водачката на френската дясна партия "Национален фронт" Марин льо Пен в интервю за в. "Монд", цитирано от ТАСС.

Ще организирам два референдума. Първият, веднага след парламентарните избори (през юни тази година), ще е за преразглеждане на конституцията: за вписване в нея на забрана за създаване на затворени общности, разрешаване на принципа за националния приоритет (ограничаване на наемането на работници чужденци), защита и развитие на културно-историческото наследство, премахване на регионите и междумуниципалните обединения, намаляване броя на депутатите на 300, а на сенаторите - на 200, въвеждане на обща пропорционална избирателна система за Националното събрание.

Други промени са отменянето на главата за Европейския съюз (във френската конституция), утвърждаване на върховенството на френските закони над европейските споразумения, вписване на референдумите по гражданска инициатива, разширяване на сферите, в които могат да се провеждат референдуми, вписване на задължението за използване на този инструмент за реформа на конституцията, казва Льо Пен в интервюто.

Лидерката на НФ заявява също, че ако бъде избрана, ще замине незабавно за Брюксел, за да задейства преговори Франция да си върне четири свои суверенитета: валутния, законодателния, бюджетния и териториалния.

Половин година след избирането ми ще свикам референдум за напускане на ЕС. Ако постигна своето в Брюксел, ще предложа на французите да останем в съюза, ако не успея, ще ги посъветвам да го напуснем, казва Льо Пен.

Според Льо Пен дискусиите за преразглеждане на статута на Франция в ЕС или пълното излизане на страната от общността в момента има големи перспективи. "Можем достатъчно бързо да постигнем споразумение за преговори за Фрекзит. Сега ЕС преживява много сътресения, много страни се възползват от това, за да постигнат отменянето на редица регламенти и споразумения, които вредят на сигурността или икономиката им. Няма да съм сама в тези преговори. Убедена съм, че ще поставя началото на цяло движение: избори ще има в цяла Европа - в Холандия, в Германия, а може би и в Италия. ЕС е в изключително затруднено положение", подчертава тя.

Льо Пен казва, че ако французите се произнесат за напускане на ЕС, тя ще отмени веднага всички европейски норми, които сега ограничават суверенитета на Франция. Още в мига, в който френският народ заяви, че не желае повече да е част от ЕС, ще въведа всички мерки, които са били забранени от ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа