Ако стане президент, Клинтън може да вдъхне кураж на Германия

Ако стане президент, Клинтън може да вдъхне кураж на Германия

Запитани кой биха искали да е следващият президент на САЩ, 90% от германците казват Хилари Клинтън, показва мащабно социологическо проучване, оповестено в средата на октомври. Четири процента предпочитат Доналд Тръмп.

Ако Клинтън победи на изборите, този резултат от проучването в Германия трябва да поощри нейната твърда позиция спрямо Русия, която да бъде изложена директно пред канцлера Ангела Меркел – лидерът на страната, която е най-важният ѝ съюзник, пише "Уолстрийт джърнал".

Колко далеч са ЕС и неговият ключов член Германия от някакъв решителен отговор на варварските действия на Русия в Сирия или другаде, бе демонстрирано миналата седмица, когато ЕС каза, че "разглежда всички възможни варианти, ако зверствата продължат".

Подборът на думите във финалния документ бе направен така, че да се избегнат споменатите в първоначалния проект "санкции" или руснаци, които могат да бъдат засегнати от тях.

Заплахите от използването на "всички възможни опции" вероятно трябваше да уплашат Владимир Путин така, както многократно повтаряната от администрацията на Обама дума "неприемлив" стресна моллите по време на преговорите с Иран по споразумението за ядрените му оръжия.

В статията се припомня, че на срещата си с Меркел в Берлин руският президент Путин е бил придружаван от Владислав Сурков, на когото ЕС наложи забрана за влизане на територията си след анексирането на Крим от Русия.

Германските медии съобщиха, че той е получил специално разрешение.

Ето колко наплашена е Германия, с намаляваща стабилност, посред една неефективна Европа.

Стълбовете на честността, каквито бяха "Дойче банк" и "Фолксваген", ги няма; подразделения на Бундесвера подкрепят коалицията срещу "Ислямска държава", но избягват смъртоносни действия в Ирак, а проруската крайно дясна партия в Германия е вероятно да влезе в Бундестага през 2017 г.

Хилари Клинтън със сигурност вижда относителната уязвимост на Меркел. Има обаче една сфера в отношенията към Русия, в която, като избран президент, Клинтън може да настоява Меркел да поеме курс, който би символизирал връщането на Германия към най-добрите ѝ инстинкти – не милитаристични, а политически.

Клинтън би трябвало да призове Меркел да се откаже от строителството на газопровода "Северен поток 2". Европейските критици на проекта го определят като опасен и политически мотивиран, тъй като ще увеличи колосално зависимостта на Европа и Германия от руски природен газ съответно с 80% и 60%, пише "Уолстрийт джърнал".

Изданието припомня, че действащият вече газопровод "Северен поток 1", доставящ руски газ към Германия по дъното на Балтийско море, е с едва 70% запълнен капацитет.

Проектът "Северен поток" бе стартиран от бившия германски канцлер от Социалдемократическата партия Герхард Шрьодер, чийто политически стремежи включваха "еманципирането" на Германия от Америка. Откакто изгуби изборите през 2005 г. от Меркел, той мина на служба към "Газпром" и този месец бе определен за председател на "Северен поток 2".

Преди да бъде фотографирана как натиска символичния бутон на проваления рестрат на отношенията с Русия, иницииран в първия мандат на Обама, Хилари Клинтън предупреди през 2009 г., точно преди да стане държавен секретар, че руският контрол върху енергийните доставки в Европа е "предизвикателство, което игнорираме в наш собствен риск".

Сега е време "Северен поток 2" да бъде блокиран. Това едва ли ще е добре като проява на едностранен ход от страна на Америка, но при дадените обстоятелства няма да е и лош.

Проектът среща енергичен отпор и от страна на основни германски политици като Манфред Вебер, който оглавява политическата група на християндемократите в Европейския парламент, както и Райнхард Бутикофер, шеф на Зелените в ЕП.

Меркел обаче дава да се разбере, че гледа на газопровода като частен, комерсиален проект, независимо, че през 2005 г. настояваше за спиране на "Северен поток 1". Месеци след като бе избрана за канцлер, тя си обърна позицията, даде одобрение на проекта и успокои партньорите си социалдемократи в управляващата коалиция. Единайсет години по-късно, социалдемократите в Германия, начело с председателя си Зигмар Габриел, който е вицеканцлер, остават ревностни привърженици на "Северен поток 2" и на приятелството с Русия.

Може ли новоизбраният президент Хилари Клинтън, която изглежда желае да възвърне водещата роля на САЩ по отношение на Русия, да реши, че борбата с руската енергийна хватка над Европа може да чака?


Ето това е тест за надеждност. За да го издържи, Клинтън трябва да каже на Меркел и на 90% от германците, поддържащи я в битката с Тръмп, че те не могат да допуснат Путин да печели от нов експорт на енергийни суровини в Европа, с който да финансира заветните деструктивни цели на Русия, които явно са насочени и към ефективното неутрализиране на Германия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят