Екатерина Михайлова:

Ако Станишев не напусне НС, може да започне процедура по обявяване в несъвместимост

Снимка: БГНЕС

Ако лидерът на БСП Сергей Станишев не декларира, че напуска Народното събрание (НС), за да стане евродепутат, може да започне процедура по обявяването му в несъвместимост.

Това коментира бившият парламентарист и преподавател в Новия български университет Екатерина Михайлова пред Нова телевизия в понеделник.

"Ако не си обявиш оставката в националния парламент, може да започне процедура за обявяване за несъвместимост. Станишев трябва да се откаже да бъде евродепутат, ако иска да остане депутат в националния парламент и обратното. Няма как да е и двете неща едновременно", добави тя.

По думите на Михайлова на 1 юли новите евродепутати трябва да се явят и да започне мандатът им, като дотогава тези, които са народни представители в страните си, трябва да напуснат предишния си пост. Преди няколко дни Станишев изненадващо обяви, че няма да се откаже от мястото си на евродепутат и ще замине за Брюксел, макар и за кратко.

"От момента, в който поех водачеството на листата, заявих пред цялото общество, че нямам намерение да ставам евродепутат. Потвърждавам тази своя позиция, след като отговорих на този въпрос над сто пъти. Всичко останало е само злонамерена спекулация", изтъкна той с рязяснението, че преди 1 юли има заседание на европейските социалисти и след него той щял да има 7 дни " да напиша писмено заявление до ЕП, че се отказвам да бъда евродепутат, така че не правете драми напразно".

Междувременно в петък изтече крайният срок, в който ЦИК обявява имената на 17-те български евродепутати. Единствено Делян Пеевски от ДПС декларира отказа си да замине за Брюксел преди това, като избирателната комисия дълго спори по въпроса кой е моментът, до който избраният за евродепутат може да се откаже от мандата си – дали до приключване на изборите или до обявяване на мандата. Въпросът не е уреден изрично в Изборния кодекс.

По този повод Екатерина Михайлова коментира в понеделник оттеглянето на Пеевски и изпращането в Брюксел на екоминистъра Искра Михайловаче това е начин една неизбежна смяна да се направи, без да бъдат засегнати стоящите зад назначението от ДПС.

Още по темата
Още от България

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?