Ако Турция откаже бази на НАТО, САЩ ще преговарят с България, пише турски вестник

САЩ искат да използват базите Инджирлик и Коня в Турция, пише турският вестник Сабах, цитиран от БТА. Планът на САЩ е да изтеглят 300 хиляди войници от европейските бази и да ги разположат в базите в Турция и още в три балкански държави, уточнява вестникът и допълва, че САЩ предвиждат да разположат около 40 хиляди войници в Индижрлик и в Коня. В момента се водят преговори за базата Коня.

В кореспонденцията под заглавие "40 хиляди войници в Инджирлик и Коня" Сабах пише, че американското военно ръководство, с цел да активизира войските от Франция, Германия и Великобритания, възнамерява да ги разположи в Турция, в България, Румъния и в Полша.

Преговорите с турската страна се водят от три месеца. Турция прие отново да бъде открита базата Инджирлик, която бе закрита в навечерието на иракската война, но за Коня не е много склонна да се съгласи, пише Сабах.

Анкара има някои искания от Вашингтон срещу ползването на базите и ще ги конкретизира при предстоящото посещение на премиера Реджеп Тайип Ердоган в САЩ на 27 януари, пише вестник Сабах.

"Ако Турция не се съгласи, ще се насочим към София", пише в кореспонденцията.

Американски представител, чието име не е споменато, в отговор на въпрос на Сабах казва следното: "Възнамеряваме за 2-3 години да стопим моторизираните единици в Германия. Голяма част от тях ще изпратим в САЩ. Останалите, като по-активни и с по-малка численост, ще разпределим в Полша, България и Румъния. Те обаче няма да са многочислени, както писаха някои медии, а ще бъдат по-малки.

Искаме да модернизираме базите в Източна Европа и да ги приведем в по-активно състояние. В тази връзка поискахме Инджирлик и Коня от Турция. Коня се ползва за подготовка в рамките на НАТО. Сега проучваме дали може да разширим статута на тази база и да я ползваме за общи цели. Ако това не се осъществи, ще предпочетем България и Румъния. Ще разположим оборудване в тези страни."

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?