Финансовият министър в оставка Симеон Дянков:

Ако вземе заеми за вдигане на доходи, България ще плаща огромни лихви

Симеон Дянков

Ако България вземе заем за увеличаване на най-ниските пенсии и доходите на най-бедните, тя ще трябва да плаща огромни лихви от порядъка на 30 млн. лв. на година. Подобна стъпка би разклатила валутния борд, а България би влязла в спиралата на растяща задлъжнялост. Това коментира вицепремиерът и министър на финансите в оставка Симеон Дянков пред в. "Стандарт" в неделя по повод на зачестилите мнения на икономисти и синдикалисти за "отхлабване" на фискалната дисциплина и вземане на целеви кредити, с които да се стимулира икономиката или да се вдигнат доходите.

Тезата за "разхлабване" на строгата фискална дисциплина, която се следваше от досегашните финансови министри в трите последни правителства, първо бе лансирана от световно известния икономически анализатор и макроикономист Нуриел Рубини в София преди около три седмици.

След това бе подета от някои икономисти и с голяма радост от синдикатите. В събота българският еврокомисар Кристалина Георгиева също подкрепи предпазливо подобна идея с уговорката, че парите могат да се вземат не само от външни, но и от вътрешни кредитори, че внимателно трябва да се прецени за какво ще отидат и подхвърли тезата за увеличение на най-ниските доходи.

Според Дянков теглене на заем с цел повишаване на доходи е безотговорна стъпка.

"Отговорен политик не би направил това. Имаше голям натиск върху премиера Бойко Борисов през последните години, но той не го направи. Макар да разбира, че популярността му щеше да се увеличи", казва пред "Стандарт" министърът в оставка.

Според обяснението му, ако се вземе например 1 млрд. лв. заем, лихвите ще са около 30 млн. годишно. "Инвестиционните заеми са по-евтини - може да се вземе такъв от Европейската инвестиционна банка. Но ако се взима за социални харчове, се вдига лихвата. И в момента на пазара тя е около 3%, следователно около 30 млн. ще отиват на година", защити тезата си Симеон Дянков.

"За този тип разходи не можеш да вземеш заем само тази година, защото, ако сега вдигнеш пенсиите, през следващата година отново трябва да ги плащаш. Следователно и догодина трябва да вземеш същия заем. И по този начин влизаш в една спирала на увеличаващи се дългове - нещо, което не само нашето правителство, но и последните 4 постоянно са намалявали", каза още Дянков. И добави, че това би било рязка промяна на политиката и ще увеличи лихвата по всички държавни и корпоративни заеми.

"Подобна стъпка би разклатила валутния борд веднага. Може би това е идеята на някои, които лансират тази идея. Идеята на валутния борд е, че във времето можеш да си позволиш малки отклонения от балансирани бюджети, но трябва да са малки. А България вече пета година все пак има дефицити. Ако се теглят кредити, те ще увеличат дефицитите години напред - защото този заем трябва да се допълва всяка година, за да се изплащат пенсии. Това сериозно ще разклати борда", обясни Дянков.

На въпрос кой би спечелил от това, той казва: "Губят всички, които имат спестявания - това българите добре го знаят отпреди 15 г. Ще спечели една малка група олигарси, кредитни милионери, които са взели от банките големи кредити в левове, които, ако се разклати бордът, няма да се налага да изплащат. Ситуацията е идентична с тази през 1996-97 г., когато доста банки банкрутираха", обяснява той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?