Ако забавим "Южен поток", може да се разминем с газовата отстъпка

Ако забавим "Южен поток", може да се разминем с газовата отстъпка

Ако България закъснее със сроковете по реализацията на строежа на газопровода "Южен поток", може и да не получи обещаната от "Газпром" отстъпка в цената на природния газ за периода от 1 април до 31 декември 2012 г., стана ясно от думите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Още при договарянето на намалението на цената на руския газ за България в края на март по време на визита на Добре в Москва, заради спрения проект за строеж на АЕЦ "Белене", стана ясно, че отстъпката се дава срещу ангажимент за ускорено изграждане на "Южен поток", който трябва да доставя руски газ до Европа по дъното на Черно море през България до Австрия.

Месец по-късно се разбра, че поевтиняването на синьото гориво за България още не е задействано, като забавянето бе оправдано от Добрев с отпуската на шефа на "Газпром" Алексей Милер до 14 май, заради което не можело да се подпишат допълнителните споразумения по договорите на "Булгаргаз" с тримата доставчика, контролирани от "Газпром" – "Овергаз", "Винтерсхал" и "Газпром експорт".

Миналата седмица пък, след необявена визита на Добрев в Москва, за която стана ясно след прессъобщение на руската компания, от българското икономическо ведомство информираха, че договорите за газовата отстъпката ще се подпишат до края на седмицата и тя ще се калкулира със задна дата. Все още обаче не е съобщено да са парафирани съответните анекси и какво предвиждат те.

В петък руското издание "Комерсант" писа, че отстъпката, която е била обещана от "Газпром" на България, тепърва предстои да се изчислява и поевтиняването на природния газ няма да се направи спрямо цената от миналогодишните доставки, а към усреднената цена на доставките на газ за България от април до декември тази година и чак след това ще бъде предоставена на София със задна дата.

В понеделник пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че "отстъпката е обвързана с взимане на окончателно решение до 15 ноември и ускоряване на работата по проекта "Южен поток". "Това означава да не закъсняваме със сроковете, защото руската страна се надява да започне строителство декември месец в морската част в Черно море на газопровода "Южен поток".Ако ние се забавим с процедурите в България ... като ПУП, ОВОС и т.н., това би означавало, че ще забавим целия проект. Затова е толкова важно ние да си спазваме сроковете и това е пътната карта, която се съгласува", допълни той.

Така Добрев косвено потвърждава информацията на "Комерсант", че поевтиняването на газа вероятно ще ни бъде изчислено на края на договорения период. Как обаче ще бъде калкулирано това в цените за вътрешния пазар, все още остава загадка.

Министърът коментира още, че при последната му визита в Москва е разговаряно срокът на новия договор с "Газпром" за доставките от 2013 г. да е пет, шест, седем години, който да има възможност за удължаване при същите условия, ако двете страни писмено се споразумеят за това. Според него това дава възможност на България, след като изтече този средносрочен договор, да търси други алтернативи и да концентрира усилията си в местния добив като договори възможно най-добри условия по клаузата "вземай или плащай" относно поръчаните количества гориво.

По думите му всички детайли по договора тепърва предстои да бъдат уточнявани. "Разбира се, най-важният въпрос с базовата цена на газа, първоначалната стойност, от която ще започне да се изчислява цената на газа от следващата година на всяко тримесечие", каза Добрев.

"Всъщност в местният добив е истината, защото, каквито и условия да договорим с "Газпром" или друга компания в света, която добива газ, той със сигурност ще бъде много по-скъп, отколкото местният добив. Преносът на количества газ на хиляди километри струва много пари. Това е нещо много скъпо. Местният добив е евтин като разходи за добиването на газа и неговата цена обикновено е около 40 до 50 процента по-евтина, отколкото цената на вносния газ, без значение колко е цената на вносния газ", посочи Добрев. Той отбеляза и революцията в цените на газа, постигната в САЩ благодарение на добива на шистов газ, но увери, че мораториумът върху технологията хидрофракинг у нас остава.

"Според мен всички знаем много малко по темата за шистовия газ. За да направим референдум, ние всички трябва много добре да познаваме въпроса. Ние не го познаваме. Дали ще има референдум, или няма да има референдум не е толкова важно. По-важното е всички ние да увеличим нивото на нашата информираност и да разберем какво всъщност представлява това и крие ли рискове или не", каза Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?