Ако загубя изборите, ще се пенсионирам

Управлението на България е по-трудно, отколкото си мислех, заявява премиерът Симеон Сакскобургготски в интервю за холандския вестник Алхемеен Дахблад, дадено в навечерието на визитата му в Холандия.

Възможността премиерът да загуби изборите догодина е голяма, коментира вестникът.

"Ако това се случи, ще се пенсионирам. Изпълних дълга си. Някой по-млад, с глава, която работи по-добре от моята, би бил по-подходящ за тази длъжност", казва Симеон Сакскобургготски, цитиран от Алхемеен Дахблад.

Това е първото директно изявление на Симеон Сакскобургготски за плановете му след изборите.

Материалът е под заглавие "Царят е уморен". В него се посочва, че българският народ е разочарован, че за 800 дни животът му не се е подобрил.

"Наистина не мисля, че съм обещал невъзможното. За съжаление хората не си дават сметка, че това не е самостоятелно представление и че трябваше да тръгнем от дълбока точка", казва Сакскобургготски.

Алхемеен Дахблад, цитиран от БТА, коментира, че неговото правителство е отбелязало успехи, и дава за пример етническия мир благодарение на коалицията с ДПС. "Също така поляризацията между ляво и дясно не е толкова силна, както в началото на нашето управление", изтъква премиерът. "Аз винаги търся нещо, което да съединява, а не да разделя, и така постигнахме култура на здравословно разбирателство", допълва той.

Сакскобургготски е съгласен с мнението на Европейската комисия, че още много трябва да се направи срещу корупцията и голямата бюрокрация. Той изразява радост, че ще се срещне с Н.В. кралица Беатрикс, която познава от 16-годишна възраст.

Вестник Де Фолкскрант също публикува в четвъртък интервю с българския премиер, озгалавено "Нямам печатница за пари".

Аз съм много прагматичен и трудолюбив човек, човек на делата, не на думите. Всичко, което върша, е не за кариера, а в името на отечеството, казва премиерът пред кореспондента на Де Фолкскрант за Балканите Олаф Темпелман.

Министър-председателят изказва съжаление, че не може да даде на хората всичко, което искат от него, и добавя, че няма печатница за пари. Той самият би искал в България по-социално управление, но изтъква нуждата да бъде рационален. Ние сме под наставничеството на Международния валутен фонд и това е всичко, което можем да постигнем с "две човешки ръце" и в дадените социално-икономически условия, изтъква премиерът.

Той добавя, че популярността му отново расте, тъй като хората виждат, че изключително рационалният икономически подход дава резултати, че има политическа и икономическа стабилност и че външните инвестиции растат.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?