Акробат премина по въже над Гранд каньон

Известният американски акробат Ник Валенда премина по въже над Гранд каньон в неделя и стана първият човек, опитал изобщо дръзкото начинание, предадоха световните агенции.

На 34-годишният Валенда, който сам се нарича Краля на ходенето по тънко въже, му отне 22 минути и 54 секунди, за да премине 427 метра по опънатото на 457 метра височина стоманено въже, дебело едва 5 сантиметра. При това акробатът седмо поколение от прочутата фамилия "Летящите Валенда" не ползваше никакви защитни средства. През цялото време, в което прекосяваше каньона, той се молеше и можеше да бъде чут как си повтаря "Благодаря, Исусе".

На два пъти той приклекна на въжето. По думите му първия път е било заради силния вятър, втория - заради нарушен ритъм. Тогава Валенда си мислел за дядо си Карл, който загива през 1978 г. след падане при опит да прекоси въже между две сгради в Пуерто Рико, разказа  по-късно в интервю акробатът.

След като прекоси разстоянието Валенда целуна земята.

След опита той каза, че вятърът е бил по-силен от очакваното, докато е преминавал над река Литъл Колорадо. По думите му прекосяването е било стресиращо, тъй като е трябвало да бъде фокусиран във всяка секунда и раменете му изтръпнали от 20-килограмовите балансиращи тежести. Гледката над виещата се река обаче била "спираща дъха".

"Превърнах мечтата си в реалност, но това е нещо, което моето семейство прави от 200 години и е в кръвта ми", каза акробатът. Мечтата му да  прекоси Гранд Каньон се зародила при първото му посещение там като тийнейджер с родителите му.

Фантастичното изпълнение на Валенда бе предавано пряко от Гранд каньон в югозападния американски щат Аризона по телевизия "Дискавъри ченъл". Или почти на живо, с 10-секундно закъснение... за всеки случай.

Миналата година Ник Валенда стана първият човек, прекосил Ниагарския водопад по същото въже, използвано сега над Гранд Каньон.

Коментирайки бъдещите си планове, той каза, че мечтае да прекоси по въже разстоянието между Емпайър Стейт Билдинг и Крайслер Билдинг в Ню Йорк..

Споделяне

Още от Свят