Акселераторът за зелени бизнес решения Climate-KIC набира кандидати

Акселераторът за зелени бизнес решения Climate-KIC набира кандидати

Акселераторът за зелени бизнес решения Climate-KIC набира кандидати в България до 27 януари. Програмата е подходяща за млади компании, spin-off екипи и предприемачи с амбиция да лансират устойчиви бизнес решения, чисти технологии и иновации в областта на климата.

Сред приоритетните теми са цифрова трансформация, електронна търговия, интернет на нещата (IoT), изкуствен интелект (AI), аналитични решения и метрика, интелигентна градска мобилност, транспорт и логистика, оптимизация на процесите. Сред приоритетите влизат още биотехнологии, химия, прецизно земеделие и устойчиво използване на земните ресурси, управление на ресурсите и кръгова икономика, чиста промишленост, управление и съхранение на енергия, хранителни технологии.

Програмата е част от инициативите на най-голямото публично- частно партньорство в Европа в сферата на климата – Climate-KIC и работи в мрежа с още 24 държави на ЕС, инвестирайки над 9 млн. евро от 2011 г. насам, в повече от 1200 стартиращи компании с възвръщаемост от над 20 пъти.

В България Акселераторът се осъществява от Cleantech Bulgaria. За трите си български издания, програмата е инвестирала в 24 екипа, привлекли над 1 млн. лв. допълнително финансиране и лансирали редица иновативни продукти на пазара.

Сред разпознаваемите компании, развили се в акселератора са Agnon с печките Gamera, привлекли инвестиция от 120 000 евро от InnoEnergy, CRISTA с първата платфрома за климатичен риск за застрахователи в региона, смарт-системата за споделяне на електо-велосипеди Eljoy Bikes, умните контейнери за отпадъци на Connected Bin, които спечелиха Start Up! Germany 2018, най-добрият стартъп в категория води ENovaH20 в рамките на EuropeStartUp Awards 2017, LAM’ON – българският финалист в Chivas the Venture, Biomyc – с парична награда от международния [email protected] competition на Green For Growth Fund.

Кандидатури могат да се подават електронно до 27-ми януари, 23:59 централно европейско време тук.

Минималните изисквания към кандидатите са да имат екип, владеещ свободно английски, с идея и амбиция да лансират услуга, технология или продукт, които да спомагат за устойчивостта на бизнесите.

На първия етап ще бъдат селектирани екипи, които ще бъдат поканени на интервю пред международно жури на 21-ви февруари в София. В програмата ще бъдат приети 6 екипа. Тя стартира на 1 април 2019 и предвижда гъвкава, но интензивна работа с индивидуален коуч, експертни работилници, интензивни тренинги в Германия и България, менторство и участия в демо дни, международни майсторски класове и състезания.

Всеки екип ще разполага с финансиране под формата на бездялов грант, с който да подкрепи работата си и да тества и усъвършенства прототип. В допълнение, екипите ще използват експертиза за бизнес моделиране, финансово планиране, управление на интелектуалните права, инженеринг , брандинг и маркетинг дейности, за да достигнат до клиентите си и да осъществят първите си продажби.

За екипите във фаза 3 се очаква да докажат продажби или сериозен пазарен интерес към решението си, за да достигнат към края на програмата (31 септември 2019 г.) регулярни продажби и/или готовност за инвестиция.

Споделяне

Още от Бизнес