Активът на ДПС в Кърджалийско се бунтува срещу Доган

Активът на ДПС в Кърджали се бунтува срещу решението на партийната централа, с което за три месеца от партията бяха изключени четирима членове на общинското ръководство, предаде БГНЕС.

В понеделник, на общо събрание с участието на 38 от общо 43-има селищни кметове и всички председатели на местните структури е била подкрепена колективна жалба до Централния съвет на ДПС. Поставен е и ултиматум до две седмици да бъде отменено решението за отстраняването на зам.-председателя на общинската организация Ехлиман Чобан и на останалите трима от ръководството. Участниците в събранието смятат, че централното решение е предизвикано от доклад, изпратен от временния общински председател Мухарем Мухарем. Те настояват да се запознаят със съдържанието му.

В случай, че исканията им не бъдат удовлетворени, бунтарите замислят автопоход до Боянските сараи в София, където живее Ахмед Доган и да протестират там. Има и по-крайни заявки - за напускане на партията поради огромното напрежение и манипулации, разкриха бунтари.

Недоволството срещу централата на ДПС бе провокирано от безпрецедентното решение за разформироването на 23-членния общински съвет на ДПС и назначаването на служебното оперативно бюро, което трябва да подготви отчетно-изборната конференция. Отстранените четирима негови членове нямат правото да заемат ръководни постове в срок от 1 година. Един от тях – Ехлиман Чобан, смяташе да се кандидатира за лидер на общинската организация.

Веляйтин Вели, който е сред отстранените, не изключи да се стигне до протести на недоволни кърджалийски депесари, в случай, че решението на партийната централа не бъде преразгледано, предаде Арда нюз.

Кметът инж.Хасан Азис, който до миналата година беше и общински лидер на ДПС, сравни ситуацията с бурна ферментация. Той не изключи, че може да се стигне до преминаване на някои лично засегнати към лагера на Касим Дал.

Според председателя на временното оперативно бюро в Кърджали Мухарем Мухарем няма драма. "Задачата, която е поставена пред нас е да подготвим предстоящата общинска конференция на ДПС“, каза Мухарем.

Разделянето на партийната структура на две започна още през лятото на миналата година при номинациите за общински кмет в ДПС. Изненадващо освен Хасан Азис беше издигната и кандидатурата на бившият зам. министър на МВР Раиф Мустафа. Разривът между двете групи продължи и след местния вот с избора на близкия до кмета Ниязи Шакир за председател на местния парламент. Два месеца по-късно вътрешнопартийната опозиция успя да се наложи и на поста беше избран Раиф Мустафа.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?