Активен вот за кмет в най-новата община Сърница

Активен вот за кмет в най-новата община Сърница

С висока избирателна активност и в нормална обстановка протичат първите избори за кмет и общински съветници в най-новата българска община Сърница, която бе обявена за такава на 1 януари 2015 г.

До 17 часа в разкритите пет секции в трите селища на общината – Сърница, Побит камък и Медени поляни, са гласували 2859 души или 68 процента от избирателите. Очаква се до края на деня активността да надхвърли 70 процента. съобщиха от Централната избирателна комисия.

Две жалби бяха подадени от политически партии за агитация в близост до избирателната секция в с. Медени поляни, но председателят на общинската избирателна комисия (ОИК) Аки Пехлеван. каза, че при извършените на място проверки не са констатирани такива нарушения.

Според него възможността за отбелязване на преференциален вот за общински съветници, което се прилага за първи път в страната с новия Изборен кодекс, не е създала затруднения на избирателите.

Извънредните избори в общината вече станаха повод за скандал в парламента в петък, тъй като от ДПС обвиниха управляващите, че за Сърница не са предвидени европейски средства, а от регионалното министерство обясниха тази "техническа грешка" с писането на програмите преди обособяването на общината и обещаха тя да бъде поправена. На вота се гледа и като на тест за  настроенията на хората за предстоящите местни избори.

Четирима са кандидатите за кметското място в Сърница - , досегашният кмет Мустафа Аликанов (подкрепен от ГЕРБ), Кемал Тинев (Реформаторски блок), Неби Бозов (ДПС) и Кемал Байрактар ("Нова Алтернатива" на бившия военен министър Николай Цонев). Прогнозите са за балотаж между двама от първите трима претенденти.

По списък избирателите са 4256 души, които ще могат да упражнят правото си на глас.

Те ще избират 11-местен общински съвет. С листи за общински съветници участва и БСП, чийто кандидати са трима и начело е Ахмед Сиджимов. Листата на ГЕРБ се води и от кандидата за кмет Мустафа Аликанов, на ДПС първи е Емин Карамолла, на Реформаторския блок - Фатме Ардалиева, а на "Нова алтернатива" - кандидат-кметът Кемал Байрактар.

Споделяне

Още от България