Активисти на Грийнпийс блокираха бензиностанция на "Газпром" у нас

Активисти на Грийнпийс блокираха в четвъртък бензиностанция на "Газпром" край Благоевград в знак на протест срещу плановете на компанията да добива нефт в Арктика. Те поискаха и освобождаването на задържаните в Русия активисти на организацията.

Участниците в акцията са от шест европейски страни - Австрия, България, Румъния, Словакия, Словения и Унгария. Някои от тях се завързаха със синджири за бензиноколонките, други разпънаха банери с послания "Газпром = унижощение на Арктика" и "Освободете нашите активисти".

"Арктика е под сериозна заплаха от нефтодобивната индустрия", коментира Деница Петрова от Българския офис на Грийнпийс.

Според активистите на Грийнпийс сондирането за нефт в Арктика носи сериозни екологични рискове и трябва да бъде прекратено.

Миналата седмица Русия задържа кораба на "Грийнпийс"- Арктик сънрайз", след като активисти на организацията опитаха да се качат на нефтена платформа на "Газпром" в арктически води и да поставят там лозунги срещу плановете на руската компания за добив в Арктика. Федералното следствие в Москва образува наказателно дело. Според местните власти става дума за пиратство, наказуемо от руския закон с до 15 години затвор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?