Активисти на "Грийнпийс" блокираха в Брюксел финансовите министри от ЕС

Активисти на международната екологична организация "Грийнпийс" блокираха във вторник една от главните сгради на Европейския съюз в Брюксел, където по това време течеше заседание на Съвета на ЕС по икономическите и финансови въпроси (ЕКОФИН). Целта им бе да поискат повече усилия за опазване на околната среда, предаде Франс прес.

Акцията, наречена "министри лишени от изход" започна в 10.30 ч. местно време (11.30 ч. българско време) пред сградата на Европейския съвет. По данни на "Грийнпийс" са се включили около 340 души от 20 страни. На издигнатите от еколозите лозунги можеше да се прочете: "Спасете климата" и "План за спасяване на планетата".

"Европейските министри на финансите посвещават стотици милиарди евро държавни пари за спасяването на банките и на техните ръководители, но все още не вадят и един евроцент, когато става въпрос за финансова поддръжка на нашия отговор на климатичната криза", коментира активистът на "Грийнпийс" Фауаз ал Битар. Той подчерта, че "ако планетата бе банка, тя отдавна щеше да е спасена от фалит".

Една от темите, които обсъждаха министрите на финансите и на икономиката от ЕС, отбелязва по този повод АФП, бе предоставянето на помощ на бедните държави, за да намалят емисиите си на парникови газове.

Акцията приключи към 13.15 ч., когато всички изходи на сградата бяха отворени. Според присъствали журналисти от Франс прес, полицията е задържала най-малко двайсет демонстранти.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?