Активисти на "Грийнпийс" нахлуха във френска АЕЦ

Активисти на "Грийнпийс" нахлуха във френска АЕЦ

Над 20 активисти на "Грийнпийс" се покатериха по оградите на атомната електроцентрала на френската компания "Електрисите дьо Франс" (ЕДФ) в Трикастен и поискаха закриването ѝ, съобщи природозащитната организация, цитирана от Ройтерс в понеделник.

Облечените в червено активисти нахлуха в АЕЦ Трикастен и разпънаха жълто-черен транспарант на стената над снимка на президента Оланд, на който пишеше: "Трикастен, ядрена авария - президент на катастрофа?"

Ръководителят по ядрените въпроси на френския филиал на "Грийнпийс" каза в изявление, че с тези си действия организацията иска от президента Оланд да затвори АЕЦ Трикастен, която е сред петте най-опасни във Франция. Акцията бе предприета с цел да се привлече вниманието на обществеността върху проблема с обезпечаването на сигурността на атомните електроцентрали във Франция, заяви представителка на "Грийнпийс".

По думите ѝ участниците в акцията са могли безпрепятствено да заобиколят охраната на АЕЦ-а, което говори за недостатъчно равнище на сигурност.

Говорителка на ЕДФ отрече активистите да са стигали до двата реактора на централата и заяви, че към 6,30 ч по Гринуич 17 от тях били арестувани за неразрешен достъп. Други се вкопчили в метални конструкции и стълби, каза тя.

Оланд обеща да намали дела на ядрената енергия в енергийния микс на страната до 50 процента от сегашните 75 процента до 2025 г., припомня Ройтерс. Той също така бе казал, че иска да затвори до 2017 г. най-старата френска АЕЦ във Фесенем до границата с Германия.

"Грийнпийс" каза, че за да удържи обещанието си, президентът ще трябва да затвори поне 10 реактора до 2017 г. и 20 до 2020 г. Според организацията това включва и Трикастен, която е построена преди повече от 30 години.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?