Активисти на "Грийнпийс" проникнаха във френска атомна централа

Активисти на "Грийнпийс" проникнаха във френска атомна централа

Активисти на природозащитната организация "Грийнпийс" проникнаха рано тази сутрин в атомна централа в Крюас-Мейс, Южна Франция, а някои от тях се провесиха на една от сградите, предаде Франс прес във вторник.

"Искаме да привлечем вниманието върху пропуските в охраняването на басейните за складиране на отработено гориво, които се проектират като обикновени сгради с ниско съпротивление. Достатъчно е да се направи дупка и да се запали горивото", обясни активистът Яник Русле.

"В тези сгради е най-високата радиоактивност в една атомна централа, а не са достатъчно добре защитени от риска от външно нападение", се казва в изявление на "Грийнпийс".

На територията на атомната централа са проникнали 22 активисти на организацията, разпределени в три екипа - един, който посрещна жандармеристите, за да обясни акцията и беше задържан, втори, който отиде към реактор номер 4 и трети при басейна за складиране на отработено ядрено гориво.

Акцията е продължила около два часа.

Задържани са 22 души и се води разследване. В нито един момент ядрените инсталации не са били застрашени, съобщи администрацията на департамента Ардеш.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?