Активисти на "Грийнпийс" пуснаха фойерверки във френска атомна централа

Активисти на "Грийнпийс" пуснаха фойерверки във френска атомна централа

Активисти на природозащитната организация "Грийнпийс" проникнаха днес във френска атомна електроцентрала и пуснаха фойерверки, съобщи Асошиейтед прес.

Целта на еколозиите бе да призоват за по-сигурно съхраняване на ядрените отпадъци и да протестират срещу зависимостта на Франция от атомната енергия.

Френската електрическа компания Е Де Еф увери, че акцията не се е отразила на сигурността на АЕЦ "Катном" в източната част на страната. Осмината активисти на "Грийнпийс" били задържани осем минути след като проникнали в централата.

Е Де Еф заплаши да съди еколозите.

Природозащитната организация обаче заяви, че акцията е извадила на показ пропуски в сигурността, тъй като нейните членове са достигнали на 100 метра от открити хранилища на ядрени отпадъци.
"Грийнпийс" лобира Франция да изгради специални подземни обекти за съхраняване на тези опасни отпадъци.

Правителството на френския президент Еманюел Макрон обещава да увеличи дела на възобновяемите източници в производството на електроенергия и да намали зависимостта от атомните централи, на които сега се пада повече от половината от производството. Много от френските АЕЦ са построени преди десетилетия.

Споделяне

Още от Свят