Активите на фармацевтичния концерн "Актавис" обявени за продан

Активите на фармацевтичния концерн "Актавис" обявени за продан

Една от най-големите в света фармацевтични компании "Актавис груп" е отправила предложение към всички заинтересовани страни да представят оферти за покупка на нейните активи на търг, съобщи агенция "Блумбърг" в сряда. Компанията, която притежава три фармацевтични завода – в Дупница, Троян и Разград, и една дистрибуторска фирма за лекарства в България – компания "Хигия", притежава активи по приблизителни оценки за 6 млрд. евро.

Предполага се, че интерес може да проявят такива компании от фармацевтичния бранш като "Санофи-Авентис", "Тева фармацетикъл индъстрис" и "Уотсън фармацетикълс".

Проблемите на собственика на "Актавис", исландският милиардер Тор Бьорголфсон, започнаха миналата година, когато избухна финансовата криза и инвестициите на бизнесмена бяха силно накърнени. Той притежаваше сериозен дял в една от най-големите исландски банки "Ландсбанки", която изпадна в неплатежоспособност и бе национализирана от исландското правителство.

До края на миналата година Бьорголфсон не обявяваше намеренията си за "Актавис", която бе в добро финансово състояние, тъй като само 1% от приходите ѝ се генерират в Исландия.

Според данни на компанията от 2006 г. българските фирми в компанията дават 11% от приходите ѝ, а предприятията ѝ в Северна Америка – 31%.

В България освен въф фармацевтиката Бьорголфсон имаше дялово участие в СИБанк и в БТК, от които впоследствие се освободи.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?