Активизирането на руското разузнаване цели изолиране на САЩ и разкол в ЕС и НАТО

Активизирането на руското разузнаване цели изолиране на САЩ и разкол в ЕС и НАТО
При липса на официална информация, вървят спекулации, че отзоваването за шпионаж на двама руски дипломати от Чехия, станало в средата на август, е свързано с планираното изграждане на американски радари във военна база на 90 км от Прага, съобщава излизащият в Прага на английски език вестник "Праг поуст".

Експерти обаче смятат, че това е само "периферията" на проблема, докато официални доклади на разузнаването от последните години отчитат засилване на руския шпионаж в Чехия далеч преди предложението за разполагане на радарите.

По мое мнение случаят няма нищо общо с радарите, а по-скоро с НАТО и вероятно с икономически въпроси, казва Карел Рандак, бивш шеф на чешкото външно разузнаване.

Той се аргументира с това, че предложената за Чехия радарна технология вече се използва активно в американски военни бази навсякъде по света. Освен това подходът на новата администрация на Обама е да се изчака с плана за противоракетен щит в Европа, като в същото време Чехия е управлявана от служебен кабинет, който едва ли ще вземе окончателно решение за радарите. Поради тази причина няма нова информация, която да е от реален интерес за руснаците.

"Русия знае, че радарите не са заплаха, тяхната основна цел е да намалят влиянието на САЩ в Европа", казва Андор Шандор, генерал от запаса, бивш шеф на чешкото военно разузнаване. "Ако могат да откраднат нещо друго, те го правят. Индустриалният и икономическият шпионаж се засилва все повече и повече", добавя той.

Чешкото контраразузнаване публикува годишни доклади за рисковете, в които открито се посочва нарастващата активизация на Русия поне от 2004 г., тоест, повече от три години преди да започнат преговорите през февруари 2007 г. за радарите.

В доклад на контраразузнаването за 2004 г. се посочва, че през тази година най-голямо е присъствието в страната на руското разузнаване, чиито цели са насочени към поддържане на руското икономическо влияние в Чехия, най-вече в енергетиката.

В доклада от 2005 г. се казва, че между 40 и 50 процента от служителите на руското посолство и техните семейства са оперативни служители на разузнаването. "Русия се опитва да упражнява своя контрол върху Чешката република чрез икономически средства. Те използват икономически лостове срещу Украйна и не е изключено да се опитат да засилят позициите си в чешката енергийна индустрия", се казва в документа.

В доклада за 2006 г. вече се посочва, че руското присъствие е "устойчиво високо и дългосрочно", като опитите са за осъществяване на контакти с "хора на високи позиции в сферата на ядрената, химическата и биологичната сигурност".

През 2007 г., когато започват преговорите за радарите, контраразузнаването на Чехия не отчита нарастване на броя на руските оперативни служители от разузнаването.

Посочва се, че подемът на разузнавателната активност датира от момента, в който източноевропейските страни започват интеграцията си към НАТО и ЕС.

Дългосрочната цел на тези усилия е се разбие единството на ЕС и НАТО, да се изолират Съединените щати и да се затвърди отново контролът върху бившия периметър на Съветския лагер в Европа.

Според някои експерти експанзията на руското разузнаване съвпада с идването на Путин на власт през 2000 г.

Веригата от събития, довели до отзоваването на двама руски дипломати от Прага и реципрочният отговор на Москва с изгонване на двама чешки дипломати, е все още неясна.

Решението за отзоваването на руснаците е взето през пролетта, но изпълнението му е отложено, за да не съвпадне с чешкото председателство на ЕС и форума ЕС – Русия през май т.г.

Към момента чешкото правителство не е дало обяснения по случая, като вниманието се фокусира върху това кой какво и откога е знаел. Източници потвърдиха, че военното контраразузнаване е разкрило с какво се занимават двамата дипломати, за които отдавна е било известно, че работят за руското външно разузнаване.

Това е нормална развръзка, когато някой пресича границата на събиране на информация, като започва да се меси във вътрешната политика, казва Любош Добровски, бивш чешки посланик в Русия.

Според публикации в медиите двамата руски дипломати са търсили контакти и влияние сред висши представители на чешкото министерство на отбраната. Властите в Прага обаче решили да действат, когато руските шпиони са започнали да контактуват с правителствени представители и да ги вербуват в своя полза.

Чешкото външно министерство не признава, че двамата руснаци са били експулсирани. Говорителят на руското посолство също отказва коментар.

Единственото потвърждение за събитията дойде от руския външен министър Сергей Лавров, който заяви, че е налице "още една провокация", преди да отзове двамата дипломати от чешкото посолство в Москва.

Бившият външен министър Карел Шварценберг заяви пред "Праг поуст", че той самостоятелно е решил да отложи експулсирането на руснаците във връзка с форума ЕС – Русия. След като правителството на бившия премиер Мирек Тополанек падна, Шварценберг напусна външното министерство на 9 май, а чешкото председателство на ЕС приключи на 30 юни.

Все още не е ясно кога са експулсирани руснаците, но няма съмнение, че руското разузнаване продължава дейността си в Чехия. Според Рандак около 60-70 са оперативните служители на руското разузнаване в страната, като много от тях действат открито.

Проблемът с руския шпионаж се очаква да бъде застъпен и в тазгодишния доклад на чешкото контраразузнаване, който трябва да бъде представен през септември.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?