Активна търговия с техника ще подобрява армейското въоръжение

Активна търговия с техника ще подобрява армейското въоръжение

Военният министър Аню Ангелов не се е отказал от идеята да сключи един от най-скъпите договори от модернизацията на армията – за купуването на нов изтребител за нуждите на военно-въздушните сили. Министърът съобщи в четвъртък, че конкурсът за доставката на машините ще бъде обявен следващата година, а договорът ще се подпише в средата на 2012 година. Вече се водели преговори с кандидати за поръчката. От думите му не стана ясно дали е получил от премиера картбланш за подобни разговори. Според Ангелов обаче такъв не му бил необходим, тъй като влиза в компетенциите и отговорностите му като член на кабинета.

По закон евентуалният договор ще бъде сключен след санкция на Народното събрание.

Към момента не е ясно дали България ще се насочи към закупуването на нови изтребители или към "втора ръка". Аню Ангелов обаче вече е наясно от опита на предшествениците си, че възможностите са три – придобиване на самолети Ф-16, "Юрофайтер" и "Грипен".

В зависимост от броя на изтребителите и офертата поръчката може да надмине и 1 млрд. лева, като финансовите задължения по нея ще останат за следващите правителства.

В момента авиацията ни разчита на руските изтребители МиГ-29, чийто летателен ресурс бе удължен след ремонт, изпълнен от руската корпорация РСК-МиГ. Ангелов каза обаче, че следгаранционната поддръжка на руските машини е твърде скъпа и затова трябва бързо да се мисли за закупуване на нови изтребители. В края на следващата година изтича и ресурсът на изтребителите МиГ-21.

Следващата година военният министър възнамерява да отдели средства и за въоръжаването и оборудването на хеликоптери за участие в мисии. Средства за това можело да дойдат от продажбата на всички ненужни хеликоптери. Вече се обмисля продажбата на вертолети Ми-24 и Ми-17.

В същото време министърът е категоричен, че ще се откаже от част от поръчките по вече сключени договори. Ангелов твърди, че ще заплати третия транспортен самолет от петте по договора с "Аления Аеронавтика" за 91 млн. евро, само ако фирмата склони да прекрати договори на този етап и да не изисква доставките и заплащането на останалите два хеликоптера. За другата година в бюджета на МО няма да има средства за плащания по този контракт.

Според Ангелов министерството разполагало с лостове да постигне това.

Преговори ще се водят и с "Юрокоптер" по договора за 18 хеликоптера на стойност 383 милиона евро. Според неофициална информация обаче те нямат цялото необходимо оборудване за участие в мисии.

И двата договора са подписани от предишни правителства.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?