Активните случаи на Covid-19 вече са повече от излекуваните

Пациентите с коронавирус в болниците надхвърлиха 2000

Активните случаи на Covid-19 вече са повече от излекуваните

Нови 327 случая на заразени с коронавирус са регистрирани за последното денонощие при направени само 2257 теста в неделния ден, който е почивен за повечето лаборатории. Делът на положителните проби е 14.5 на сто от изследваните.

Продължават да нарастват обаче пациентите в болниците, които са вече 2036 (при 1976 предишния ден), както и тези в тежко състояние в интензивните отделения, които са 146 (при 138 предния ден).

Активните случаи, които достигнаха 18 441 души, вече изпревариха броя на излекуваните от началото на епидемията– 18 354. Разликата ще продължи да се задълбочава, тъй като новооткритите случаи в последния месец значително надхвърлят броя на излекуваните.

Излекуваните за последното денонощие са 122.

Починали са 10 души, с което общият им брой от началото на епидемията достигна 1094 души.

На първо място по брой нови случаи отново е София - 125, следва Благоевград с 31 и Търговище с 25. 

Клиники "гърмят" с Covid-19

Директорът на Пирогов проф. Асен Балтов съобщи в понеделник пред Нова телевизия, че плановият прием в лечебното заведение е напълно забранен от 23 октомври, защото клиники "гърмят с Covid. "Последните седмици наблюдаваме дифузно разпространение на коронавирусната инфекция и при плановите пациенти. Те са в скрит период, в който PCR тестът не ги хваща, влизат в болницата, оперираме ги и следва вътрешно разпространение в самата болница", обясни Балтов.

В момента около 60 души от персонала на "Пирогов" са активно болни, а от началото на епидемията са се заразили около 300 души.

"От днес увеличаваме броя на реанимационните легла на 22. Отделно цял етаж ще бъде затворен, в него има още около 30 легла, те ще са предимно за персонала", заяви проф. Балтов.

Болниците трябва солидарно да поемат тежестта

По думите му 13 болници в София не могат да се справят с цялата ситуация. Всички болници трябва солидарно да приемат болни с Covid-19, коментира той.

Според него има болници, които "искат да минат метър" и не са открили легла за болни с коронавирус.

Работа на РЗИ-София е да следи дали всички лечебни заведения ще отделят 10% от леглата, посочи той. 

Споделяне

Още от Коронавирус