Актове на нарушители по пътищата ще се издават по ускорена процедура

Поправка в Закона за движение по пътищата предвижда да се автоматизира процесът от момента на заснемането на нарушителите на пътя до написването и изпращането на актовете. Това съобщи в петък зам.-директорът на Главна дирекция "Охранителна полиция" към МВР Алекси Стратиев, цитиран от БНР.

След като нарушението бъде заснето от камерите на пътя, по автоматичен начин тази информация се препраща до КАТ, оттам отново автоматично актът се пише от компютър, след което се праща до съответния нарушител, обясни Стратиев. Сега нарушителите, заснети с камера, получават призовка да се явят в КАТ, да изгледат записа и да си получат глобата.

"Ние наказваме около 200 хиляди души за скоростта. Представете се, че тези 200 хиляди души трябва да идват поне два-три пъти до службите на КАТ, за да им се пишат актове, да идват да си получават наказателните постановления. Предлагаме един много по-лек вариант, при който хората няма изобщо да се разкарват. Същевременно изключително много разтоварваме администрацията на пътната полиция и тя вече би могла да влезе в много други полезни функции за регулиране, за превантивна дейност и т. н.", каза още Стратиев.

След като нарушителят получи глобата си, той има едномесечен срок да я плати. Ако това не се случи, задължението му се прехвърля към Национална агенция за приходите и данъчните ще го издирват.

Споделяне

Още от България