Актриса, участвала в "Невинността на мюсюлманите", съди продуцента

Актриса, участвала във филма "Невинността на мюсюлманите", който предизвика съпътствани от насилие протести в ислямски страни, заведе дело срещу продуцента, съобщиха световните агенции.

Синди Лий Гарсия твърди, че 55-годишният египетски християнин копт Накула Басели Накула, който живее в района на Лос Анджелис, я е подвел за съдържанието на аматьорския филм, заснет в Съединените щати. Гарсия - първият участник в "Невинността на мюсюлманите", чието име бе разкрито - обвинява Накула в нарушаване на личната неприкосновеност, измама, клевета и стремеж да ѝ навреди.

Актрисата съди още ЮТюб, както и Гугъл - компанията собственик на популярния сайт за видеосподеляне, където бяха качени откъси от филма. В своя иск, подаден в съд в Лос Анджелис, тя настоява "Невинността на мюсюлманите" да бъде свален от интернет. Според Гарсия, Накула я излъгал, че ще участва в приключенски филм за древен Египет. В крайна сметка обаче се оказало, че се е снимала в съвсем различен филм и че "животът ѝ е в опасност".

Продуцентът Накула Басели Накула, бе разпитан от полицията в нощта на петък срещу събота и оттогава се укрива със своето семейство.

Междувременно Организацията за ислямско сътрудничество даде да се разбере, че ще възобнови отдавнашните си опити обидата на религия да бъде обявена за престъпление от международното право, съобщи Ройтерс. Необходимо е международната общност да спре да се крие зад оправданието със свободата на словото в своето противопоставяне срещу приемането на всеобщ закон за богохулството, призова генералният секретар на организацията Екмеледин Ихсаноглу.

Организацията се опитва вече повече от десетилетие да издейства приемането на международен закон против богохулството. Малко вероятно е обаче тази инициатива да получи подкрепата на западните страни, които са решени да се съпротивляват срещу ограниченията на свободата на словото и вече са обезпокоени от репресивния характер на такива нормативни актове в ислямски държави като Пакистан.

Споделяне

Още от Свят