Акценти около срещата в София: Ядрената сделка с Иран и преговорите за името на Македония

Сн. БГНЕС
Плановете на ЕС след решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли САЩ от ядрената сделка с Иран и преговорите между Скопие и Атина за името на Македония вероятно ще изместят акцентите от срещата на лидерите на Западните Балкани и ЕС в София. 
 
Придвижването на страните от региона към ЕС е основният приоритет на българското ротационно председателство на Европейския съюз, но в София не се очаква сериозен пробив по темата. Лидерите на ЕС обаче ще обсъдят възможностите за спасяване на споразумението с Иран, след едностранното решение на Тръмп. 
 
София ще стане домакин на среща между премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас за името на югозападната ни съседка. Възможно е именно тук двете страни да обявят възможното решение на спора, който от години блокира евроатлантическата перспектива на Скопие.
 
Испанският премиер ще пропусне форума
 
Форумът вероятно ще мине без участието на испанския премиер Мариано Рахой, съобщи испанската агенция ЕФЕ. 
 
Рахой пристига в София за среща с премиера Бойко Борисов, на която се очаква да му съобщи лично, че няма да остане за форума, който ще се проведе в четвъртък.
 
Рахой не иска да стои на една маса или да присъства на обща снимка с лидерите на Косово, тъй като се опасява, че така ще стимулира сепаратистките настроения в Каталуния.
 
Очаква се все пак Рахой да остане в София до сряда, за да участва във вечерята на европейските лидери.
 
България организира срещата ЕС-Западни Балкани според т.нар. формат Гимних, който изисква участниците да нямат табелки с имената на държавите и регионите, но и този вариант се оказа неприемлив за испанския премиер.
 
Възможна е среща между лидерите на Косово и Сърбия 
 
Преди дни обаче сръбският президент Александър Вучич е потвърдил пред премиера Борисов, че ще участва в срещата ЕС - Западни Балкани.
 
Очаква се лично президентът на Косово Хашим Тачи да ръководи делегацията на Косово. 
 
"Преди известно време имаше някакви проблеми, но Косово благодари на страната домакин и организатор България, както и на останалите държави, които смятат, че форумът има смисъл само и единствено, ако в него участват всички държави от Западните Балкани", коментира съветникът на Тачи Ардиян Арифай.
 
В София е възможна и среща между Тачи и Вучич.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?