Акции на "Градус" за близо 80 млн. лв. бяха записани за ден на борсата

Акции на "Градус" за близо 80 млн. лв. бяха записани за ден на борсата

Акции за близо 80 милиона лева бяха зписани в първия ден на първичното публично предлагане (IPO) на "Градус" през Българската фондова борса (БФБ), съобщиха от оператора.

"43 961 878 акции на цена 1.80 лв. бяха записани днес на БФБ по време на аукциона по първичното публично предлагане на ценни книжа на производителя на птиче месо Градус АД - Стара Загора. Броят на записаните акции надвишава минималния съгласно проспекта на компанията, което прави IPO-то успешно", казаха от борсата.

Днешното IPO  е най-голямото в България от около 11 години насам и дава възможност на инвеститорите да навлязат в един от най-слабо представените на борсата и в същото време най-растящи сектори – този на хранително-вкусовата промишленост.

Утре е вторият ден от IPO аукциона.

Производителят на продукти от птиче месо "Градус" през февруари обяви, че ще излезе на фондовата борса в средата на годината. Това става четвърт век след основаването на старозагорската компания.

"Градус" обяви, че ще предложи на инвеститорите първично публично предлагане на акции (IPO) за над 100 млн. лв.

Набраният капитал ще се използва за развитието на съществуващи и нови бизнес линии, свързани с производството на хранителни продукти. Мениджър на емисията е Първа финансова брокерска къща.

За миналата година "Градус" отчита над 34 млн. лв. нетна печалба и около 200 млн. лв приходи.

Компанията е сред най-големите производители на месо на българския пазар и сред първите три на най-големите производители на разплодни яйца в Европа. "Градус" е на първо място в страната ни по производство на продукти от птиче месо с 35% пазарен дял.

Споделяне

Още от Бизнес