Акции на МВР срещу купуване на гласове преди вота

Конфликтът между прокуратурата и полицията се задълбочава

Акции на МВР срещу купуване на гласове преди вота

Два дни, след като МВР обяви, че започва полицейска акция срещу купуването на гласове преди предсрочните парламентарни избори на 11 юли вече има няколко задържани.

В петък и събота спецакцията продължи в ромски квартали в София, Пловдив и Харманли. Задържани са трима за 24 часа, като прокуратурата по непотвърдена информация не е удължила арестите им.

Специализираната акция срещу купуването на гласове ще продължи до вота, каза вътрешният министър Бойко Рашков в интервю за Mediapool.

Преди дни полицейски акции срещу купуването на гласове имаше в Хасково и във Варненска област. Официална информация за полицейските акции от МВР няма.

Междувременно в събота следобед заместник-районният прокурор в Пловдив Атанас Илиев даде изнърден брифинг.. Той съобщи, че не ставало въпрос за купуване на гласове за изборите на 11 юли, а за тези на 4 април. Уточни, че прокуратурата е разпоредила на МВР да не изнася информация по случая.

Акцията в Пловдив

Акцията в Пловдив се е провела в петък следобед в ромския квартал "Столипиново". Задържан е собственик на фирма за дограма заради съмнения за купуване на гласове, съобщиха националните телевизии, като се позоваха на свои източници.

При ареста са открити три тефтера с точни адреси, имена и данни на над 2000 души. Задържан е собственикът на фрмата за 24 часа, след което е освободен.

"Получихме сигнал по телефона в прокуратурата, че лице е предлагало имотни облаги с цел да склони друго лице да упражни избирателното си право. На дежурния прокурор устно е било докладвано, за установени данни за евентуални нарушения на изборите от 4-ти април, които данни тепърва ще анализираме. До момента категорично сме установили, че не се касае за данни относно вота, който ще се проведе на 11-ти юли", обяви зам. районният прокурор Атанас Илиев.

От обясннията му се разбра, че прокуратурата не е съвсем наясно със случващото се.

В събота на държавното обвинение е докладвано за извършено претърсване в търговски обект в "Столипиново" в цех за дограма. Там са открити 11 стъклени дамаджани с алкохол, 50 чифта маратонки от различни марки и са иззети пари - сред тях стари банкноти, както и такива в обръщение в различни валути - евро, левове лири и паунди, но малки суми, каза Илиев.

"Два тефтера и тетрадка също са били иззети от бюро в цех в квартала, но все още не знаем какво пише в тях…Не разполагаме с конкретика за какво точно става дума. В момента се проверяват данните", уточни Илиев.

Акция и в София

Установен е и събирач на гласове от столичния квартал "Факултета" на име Цецо, съобщи бТВ.

Той съставял списъци на избиратели, които трябвало да гласуват за политическата сила, която им каже.

По случая и образувано досъдебно производство.

Арест и в Харманли

Лихвар от Хармали пък е арестуван при акцията на МВР за противодействие на купуването на гласове.

Намерени и иззети са контрабандни стоки и парични суми, които, според разследващите, са предназначени за предстоящия вот. По информация от полицията, той е имал влияние върху изборните процеси досега на местно ниво.

Война между МВР и прокуратурата

МВР и прокуратурата водят открита война, откакто служебният кабинет дойде на власт. Неведнъж министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е заявявал, че Иван Гешев и подчинените му прокурори са верни на бившите управляващи и саботират опитите на кабинета да осветли дейността на старата власт.

В своя позиция в петък МВР заяви, че при всяко констатирано нарушение, получен сигнал или установено престъпление ще сезира компетентната прокуратура. Липсата на споразумение между полицията и обвинението обаче не е причина прокуратурата да не работи по докладваните от МВР сигнали.

В интервю за Mediapool вътрешният министър открито заяви, че прокуратурата трябва да има ново ръководство, тъй като сегашното е политически ангажирано.

"Тези отношения, в които е влязла прокуратурата с изпълнителна власт противоречат на самата конституция. На това основание този главен прокурор не трябва да е на това място. Да си намери друго поприще", заяви Бойко Рашков.

Споделяне

Още от България