Акции на София в Общинска банка блокирани заради дълг за отчужден имот

Адвокатските хонорари по делата срещу “Ирис БН” достигнаха 400 000 лева

Акции на София в Общинска банка блокирани заради дълг за отчужден имот

Сагата с неплащането на отчужден имот от Столична община на “Ирис БН” за над 10 млн. лв. продължава със запориране на част от акциите на София в Общинска банка. Преди това бяха блокирани сметки за 11 млн. лв. на общината в Пощенска банка и Общинска банка, както и всички общински акции в “Централни хали” АД.

В същото време Столична община е изплатила хонорар на адвокатското дружество “Колчева, Смиленов, Коев и съдружници” за отмяна на запорите и оспорване на оценката на отчуждения имот за близо 250 хил. лв. Отделно общината е осъдена да плати и 150 хил. лв. хонорар на адвоката на “Ирис БН”. Това става ясно от отговора на кмета Йорданка Фандъкова до общинския съветник от БСП Георги Кадиев.

Съдебната сага се точи от края на 2008 г., като случаят ескалира през лятото на 2011 г.  Тогава на нарочна пресконференция кметът Фандъкова заяви, че  “това е рекет над общината и парите на софиянци”.  Премиерът Бойко Борисов пък нареди на бившия правосъден министър Маргарита Попова да запознае ВСС със случая, а висшите магистрати да проверят защо съдът е определил двойно по-висока цена за имота. Премиерът дори се закани сумата да бъде удържана от бюджета на съда.

“Не ние рекетираме общината, а тя нас. Две години ги чакахме доброволно да си платят. Изчерпахме всички законови възможности да си получим обезщетението. Затова ще заведем дело в Страсбург”, закани се преди време управителят на “Ирис БН” Валентин Величков.

Съдебната сага между общината и частната компания продължава, както и запорите по общински сметки в банки и акции.

Ябълката на раздора е оценката на имот от 4585 кв. м между ул. “Раковски” и “Козлодуй”. Теренът е предвиден за отчуждаване заради пробива “Данаил Николаев”. През 2008 г. лицензиран оценител оценява имота на 9 123 000 лв. Високата сума обаче кара главния архитект Петър Диков да поиска нова оценка, която вече е 4 539 150 лв. В качеството си на кмет Бойко Борисов издава заповед за отчуждаване на имота. Собственикът “Ирис БН” обаче я атакува пред Софийския административен съд. През 2009 г. магистратите отменят заповедта на Борисов и осъждат общината да плати 8 588 572 лв.

“Ирис” отправя няколко покани до общината за доброволно изпълнение, но тя отказва. Така през 2010 г. компанията се обръща към частния съдебен изпълнител Иван Чолаков. Той образува  дело срещу общината и запорира сметките ѝ в две банки – Общинска и Пощенска. Въпреки запорите банките отказват да преведат парите по сметките на “Ирис БН”. Така се стига до безпрецедентното запориране на дела на Столична община в “Централни хали” АД (25%) и на част от акциите на общината в Общинска банка.

Междувременно общината е осъдена да плати 150 000 лв. хонорар на адвоката на “Ирис БН” Баташки. Отделно Столична община плаща 250 000 лв. на адвокатското дружество “Колчева, Смиленов, Коев и съдружници”, в което един от съдружниците е първата и единствена жена покорила Еверест Петя Колчева.  

Адвокатските хонорари са минимални и са изчислени на основание Наредба №1 от 2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения.

Така от цялата история засега печеливши се оказват адвокатите, а губещи всички столичани. Вместо двете страни да постигнат извънсъдебно споразумение, се стига до абсурдната ситуация хем да не се строи пробива “Данаил Николаев”, като проекта е още от времето на Стефан Софиянски, хем столичани да плащат за нещо несъществуващо. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес