Акции от NIS ще бъдат раздадени на сърбите

Акции от NIS ще бъдат раздадени на сърбите

Гражданите на Сърбия ще получат през октомври-ноември тази година акции от най-голямата нефтопреработвателна компания в страната Naftna Industrija Srbije (NIS), чийто контролен пакет бе изкупен от руската "Газпром нефт". Това заяви в понеделник пред местното издание “Емпортал“ държавният секретар на Министерството на икономиката и регионалното развитие Небойша Цирич, пише “Ведомости“.

Неназован служител от сръбската агенция за приватизация уточнил пред изданието, че бивши и настоящи служители на NIS ще могат да получат безплатно около 10 на сто от нефтогазовата компания. Общо за акции от дружеството могат да претендират 4.8 млн. души.

В края на януари 2008 г. президентите на Русия и Сърбия подписаха споразумение за сътрудничеството в нефтогазовата сфера, което предвижда също така 51 на сто от NIS да станат собственост на “Газпром нефт“. Протоколът за продажбата на контролния пакет бе подписан по-късно срещу цена от 400 млн. евро. Руската компания също така пое ангажимент да вложи в NIS още половин милиард евро до 2012 г.

Друго условие по продажбата на ценните книжа от нефтената компания е оферта към миноритарните собственици – физически лица, за изкупуването на приблизително 20 на сто от акциите. Предложението на руската компания трябва да бъде отправено към миноритарните собственици до 3 февруари 2011 г.

В средата на миналата година цялата NIS бе оценена на около 2.2 млрд. евро от “Делойт и туш“.

NIS е една от най-големите нефтени компании на Балканите, чиито преработвателни мощности са за 7.3 млн. т нефт.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?