Акциите на Apple се вдигнаха, а на Samsung се сринаха след съдебния спор между тях

Акциите на  Apple се вдигнаха, а на Samsung се сринаха след съдебния спор между тях

Акциите на Apple изхвърчаха до нов исторически максимум след голямата победа на американския гигант в патентния спор с южнокорейската компания Samsung. На 27 август, понеделник, акциите на Samsung се сринаха със 7.5%, като заличиха повече от 12 млрд. долара пазарна капитализация.

В края на миналата седмица съд в САЩ се произнесе, че Samsung трябва да изплати на Apple 1.05 млрд. долара компенсации заради нарушени патенти. Тази присъда стана значимо събитие в историята на съдебните искове, свързани с правата на интелектуална собственост.

При откриването на търговията в понеделник акциите на Apple скочиха с 1.8% - до 675.13 долара.

Решението на съда в Сан Хосе, Калифорния, отваря вратата за решение на федерален съд за забрана на продажбата на мобилни телефони и таблети на  Samsung в САЩ. Apple може да поиска тази седмица издаване на такова разпореждане, като решението може да стане факт следващия месец.

Победата Apple настъпи по-бързо и по-явно, отколкото очакваха много наблюдатели, пише "Файненшъл таймс".

Експерти смятат, че в перспектива решението на калифорнийския съд ще се окаже в полза на световната индустрия на мобилни устройства, като застави производителите да се занимават повече с разработка на собствени оригинални технологии.

Сега всички ще мислят по два пъти, преди да заимстват нещо от Apple, заяви пред ББС директорът на по изследванията в компанията Gartner. Това, според него, ще даде допълнителен тласък на инвестициите, ще доведе до по-голямо разнообразие и в крайна сметка, ще е в интерес на потребителите.

"Уолстрийт джърнъл" пише, че съдебната победа на Apple укрепва доминацията на американската компания в мобилните технологии.

Решението на съда още веднъж напомни, че производителите трябва да са значително по-точни при инкорпорирането на базови елементи от дизайна и други технически характеристики в своите устройства, а броят на делата за нарушени патенти може да нарасне.

В индустрията с мобилни телефони патентни спорове възникват редовно, но конфликтът между  Apple и Samsung, които си предявиха взаимни искове заради нарушени патентни права, бе най-значителен както по размер на претендираната сума, така и като юридически прецедент.

Ройтерс прогнозира, че независимо от изхода на това дело, свързано със съперничеството между двете компании за мобилните телефони, отношенията между Samsung Electronics и Apple едва ли ще бъдат повлияни в друга важна част - Samsung е единственият доставчик на разработените от Apple чипове за iPhone и iPad.

Рано в неделя ръководството на южнокорейския гигант отправи ясно послание:  стриктното вътрешно разграничение в компанията между бизнеса с мобилни устройства и този за производство на компоненти остава в сила.

Независимо, че смята да обжалва решението на калифорнийския съд, Samsung не би желала да поставя в риск договора с Apple за доставка на компоненти, възлизащ на милиарди долари.

Samsung е единствен доставчик на микропроцесори за iPhone и iPad, освен това доставя мемори-чипове от типа DRAM и NAND, както и плоски екрани, използвани за популярните устройства на Apple. Произведените от Samsung продукти съставляват 26% от разходите за компоненти на iPhone.

Samsung може да получи от продажба на компоненти 13 милиарда долара другата година и да излезе на 2.2 млрд. долара оперативна печалба, според скорошни оценки на "Морган Стенли".

Експерти и анализатори смятат, че бизнес отношенията между Samsung и Apple са твърде важни и за двете компании, за да бъдат подложени на риск.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес