Акциите на "Байер" се сринаха заради "Монсанто"

Сн. БГНЕС/ЕПА

Акциите на германския концерн "Байер" поевтиняха с 14% и компанията загуби 14 млрд. долара от стойността си в понеделник, предаде "Ройтерс". Причината е решението на американски съд компанията "Монсанто", която наскоро беше придобита от "Байер", да плати обезщетение от 289 млн. долара за увреждане на здравето на 46-годишен мъж.

Очаква се това дело да бъде последвано от хиляди други искове за обезщетение за нанесени вреди от хербициди на основата на веществото глифозат (glyphosate), сред които "Раундъп" и "Рейнджър про", произвеждани от "Монсанто".

Обезщетението от 289 млн. долара беше присъдено от американски съд на бивш училищен градинар, който твърди, че се е разболял от рак заради излагане на продукти с глифозат. В хода на процеса бяха предоставени доказателства, че "Монсанто" е крила с години, че пестицидите с тази съставка са канцерогенни.

От компанията обявиха, че ще обжалват присъдата. А от "Байер", които придобиха "Монсанто" срещу 63 млрд. долара, заявиха, че решението на съда противоречи на научните доказателства, десетилетията опит и заключенията на регулаторите по света, че глифозата е безопасен и не причинява рак.

Анализатори, потърсени от "Ройтерс", смятат, че дори и следващата инстанция да намали присъденото обезщетение или дори да го отмени, решението ще се отрази на бъдещото развитие на "Байер". Възможно е да доведе до намаление на приходите, ограничаване или забрана за използването или търговията на продукти с глифозат, както и до разходи за изплащане на обезщетения на пострадали.

Решението на американския съд доведе до спад на акциите на големи химични компании в Австралия и Япония, които също са сред производители на хербициди на основата на спорното вещество.

Хербицидите с глифозат са открити от химик на "Монсанто" през 1970 г. и в момента се продават по цял свят от различни производители на препарати за растителна защита. От години съществува дебат дали това вещество може да причини рак.

През 2015 г. Световната здравна организация квалифицира глифозата като "вероятно канцерогенен за хората". През 2017 г. обаче американската агенция за околна среда обяви, че връзка между появата на рак и веществото не съществува.

В същото време Германия и Франция предприеха стъпки за ограничаване на използването на такива хербициди. Някои големи търговци обмислят да спрат продажбата на продукти с глифозат.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?