Акциите на БТК ще се продават на борсата срещу пари и компенсаторки

Акциите на БТК, които държавата ще пусне на българската фондова борса, ще могат да се купуват и с пари в брой, не само с компенсаторни инструменти, каза в сряда изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Атанас Бангачев.

С решение на Министерския съвет от миналата седмица на борсата се пускат за продан 35% от капитала на телекома, а не 20%, както беше записано в приватизационния договор за телекома през лятото.

По думите на Бангачев правителството иска колкото може по-бързо да се изчерпят непаричните платежни средства в населението. Според данни на Министерството на икономиката във физически и юридически лица в момента има компенсаторни инструменти за над 1 млрд. лв. по номинал, а според Сдружението на притежателите на компенсаторки номиналът им е около 2 млрд. лв.

Все още няма решение дали 35-те процента от компанията ще се предложат заедно или първо ще се търгуват 20% от дружеството, а останалите 15% ще се пуснат по-късно.

С наближаването на пускането на акциите на БТК на борсата цената на компенсаторните инструменти се покачи от около 26% от номинала до 80,63% в понеделник, 29 ноември.

В сряда тези непарични платежни средства се търгуваха за 66-70% от номинала.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: