Акциите на ЧЕЗ паднаха под заплахата да остане без лиценз в България

Акциите на ЧЕЗ продължиха да падат за четвърти пореден ден, след като българското правителство заплаши компанията с отнемане на лиценза ѝ за извършване на електроразпределителна дейност в България, предаде агенция Блумбърг в понеделник.

 

В предобедната търговия на борсата в Прага цената на книжата на енергийната компания намаля с 0.5% до 616 крони, докато в предишните дни понижението беше 3%.

 

В следващите няколко дни се очаква регулаторът да прецени дали откритите нарушения във възлагането на поръчките на компанията да достатъчни, за да отнеме лиценза ѝ, посочва агенцията. Тя припомня, че 9.9 на сто от приходите на чешката компания през 2011 г. са били осигурени от българския пазар, което го превръща във втория по големина след този в Чешката република.

 

“Загубата на лиценза е равна на загуба на бизнеса”, коментира пред изданието анализаторът Милан Ваничек.

 

Отделно стана ясно, че чешката полиция проверява вътрешни сделки на ЧЕЗ, включително продажбата на дял в мина, съобщи още Блумбърг.

 

От българското представителство на ЧЕЗ у нас заявиха, че от влизането на чешката компанията на българския пазар до момента нито една от редовните регулаторни и данъчни проверки не е показала, че дружествата на ЧЕЗ у нас ползват услуги на непазарни цени било осигурени вътрешно в групата, било от външен доставчик. Изявлението на доставчика на електроенергия в Западна България идва, ден след като министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев съобщи, че проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) открила, че дружеството е нарушавало Закона за обществените поръчки и е възлагало пряко на свързани с компанията майка поръчки, разходите по които са признавани в цените на тока.

 

Добрев коментира, че ще се прецени дали да се отнеме лицензът на дружеството за работа, което ще наложи търсенето на друг оператор, който да извършва доставките по електроразпределителната мрежа. Такъв хипотетично би могла да бъде и държавната НЕК, което е най-бързият начин ад се решат проблемите. Мрежата обаче си остава собственост на ЧЕЗ.

 

От дружеството заявиха, че страната спазват изискванията на българското законодателство. Доставчикът обещава да съдейства на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в проверката на констатираните от АДФИ нарушения, на чиято база трябва да се реши дали да се отнеме лицензът на ЧЕЗ. Очаква се това да стане ясно следващата седмица, казаха от ДКЕВР.

 

Дейността на ЧЕЗ Разпределение подлежи на редовен контрол и регулация от различни държавни институции и органи. ЧЕЗ Рaзпределение е длъжно периодично да предоставя отчети за Търговския регистър, енергийния регулатор, а откакто дружеството стана публична компании - и на Комисията за финансов надзор, посочват от компанията.

 

Тя припомня, че от приватизацията на електроразпределителните дружества в София, София-област и Плевен в края на 2004 г. и започването на работа на ЧЕЗ в България в началото на 2005 г. до момента, ЧЕЗ е инвестирала в страната над 1.7 млрд. лева. Сумата включва 1.1 млрд. лв., платени за закупуването на електроразпределителната мрежа на Западна България и за ТЕЦ “Варна“, както и 650 млн. лева за обновяване, модернизиране и разширяване на мрежата и подобряване на обслужването.

 

За последните осем години дружествата на ЧЕЗ са платили данъци за 429 млн. лева. През 2010 г. акционерите одобриха плащането на дивидент на българската държава в размер на 41 млн. лв., допълват от дружеството.

 

То отчита, че за осем години е обновило 30% от електропреносната мрежа и е свалило технологичните загуби от 22% до 12.77%. Авариите пък са намалели три пъти. Броят на касите в Западна България е увеличен от 219 на над 1300, а близо 100 нови услуги са били разработени.

 

През годините постоянно намалява делът на ЧЕЗ в структурата на крайната цена на електроенергията и в момента той е едва 9.28%. Намаляват и признатите от ДКЕВР разходи. През 2008 г. признатите разходи на ЧЕЗ от страна на ДКЕВР възлизаха на 363 млн. лева, а за ценовата 2012 - 2013 г. те са 341 млн. лева, посочват още от компанията.

 

По повод исканията на протестиращите да се публикува договорът на приватизация на електроразпределителните дружества в Западна България, подписан на 19.11.2004 г. от Агенцията за приватизация като представител на Република България и “ЧЕЗ а.с.“ е оповестен още от юли 2005 г. Договорът е достъпен за всички, които желаят да се запознаят с клаузите в него.

 

ЧЕЗ декларира, че е изпълнила всички свои задължения по този приватизационен договор. Доказателства за изпълнението на предвидените ангажименти по приватизационния договор могат да бъдат намерени на сайта на Агенцията за приватизация, в секцията публичен регистър, следприватизационен контрол.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес