Акциите на Фейсбук потънаха

Акциите на Фейсбук потънаха

Акциите на Фейсбук потънаха с над 8 процента в първите минути на търговията в понеделник, когато бяха оценени от инвеститорите на 35 долара, предадоха световните агенции. По-късно спадът надхвърли 10 процента и книжата стигнаха 33 долара. Така някои от купувачите, които се сдобиха в дял в социалната мрежа в пика на продажбите при старта на борсовата им търговия в петък, загубиха 25 процента от цената им.

Първичното публично предлагане на книжата от основаната от Марк Цукерберг компания тръгна от 38 долара в петък и в хода на търговията достигнаха 45 долара, но нито веднъж не паднаха под началната си цена. Така търговията в петък затвори със символичен ръст от 0.6 на сто при цена от 38.23 долара.

Загубите заличиха около 19 млрд. долара от пазарната капитализацията на компанията, посочва Ройтерс, припомняйки, че приблизително същата сума изкара Цукерберг от борсовия дебют на компанията си.

Въпреки проблемите на компанията на борсата се търгуваха около 96 млн. нейни акции, което е много далеч от огромната активност в петък, когато собствениците си смениха близо 591 млн. акции.

Първичното предлагане на акциите на Фейсбук стана най-голямото в историята на интернет компаниите, след като успя да привлече от инвеститорите около 16 млрд. долара и така социалната мрежа бе оценена на над 100 млрд. долара, което е повече дори от гиганти като "МакДоналдс" и "Ситигруп".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес