Акциите на Фейсбук продължиха да падат, борсовият посредник бил виновен

Акциите на Фейсбук продължиха да падат, борсовият посредник бил виновен

Акциите на Фейсбук продължиха да поевтиняват и във вторник, отбелязвайки спад от 4 процента, след като като в търговията в понеделник цената им намаля с над 11 процента. Така в третия ден от предлагането на дялове от социалната мрежа цената им стигна 32.7 долара, след като предишния ден потъна до 34 долара, а търговията в петък тръгна от 38 долара.

Според източник на агенция "Блумбърг" една от причините за голямото поевтиняване на акциите на Фейсбук и свързана с действието на главния организатор на първичното предлагане на акциите от социалната мрежа – банката "Морган Стенли".

Посредникът при продажбата на дялове решил да увеличи ценовия диапазон и обема на първично предлаганите акции, независимо, че други участници в подготовката на листването на компанията на борсата "Насдак"(Nasdaq) съветвали това да не се прави. Първоначалният ценови диапазон на акциите бил 28-35 долара, но няколко дни преди старта на търговията той бил променен на 34-38 долара. Това довело до решението на някои от първите инвеститори в мрежата и от основателите ѝ да продават повече от акциите си, което наводнило пазара и съответно свалило цените.

Като друга причина за падането на акциите на Фейсбук се посочват техническите проблеми на самата борсова платформа на "Насдак" при старта на търговията в петък, което я забави.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес