Акциите на "Градус" паднаха след твърденията на Илчовски, фирмата ще го съди

Акциите на "Градус" паднаха след твърденията на Илчовски, фирмата ще го съди

Акциите на производителя на пилешко месо "Градус" поевтиняха с 10 процента до 1.40 лв. в петъчната търговия на Българската фондова борса, след като фирмата се оказа в центъра на скандал във временната парламентарна комисия за ревизия на правителствата в последните десет години.

Отрицателната реакция на инвеститорите идва след като фермерът Светослав Илчовски разказа как е бил заставян да прави "кух оборот" на "Градус", за "а излязат на БФБ, да си вдигнат стойността на дружеството и да продадат акции, които нямат стойност, на българските пенсионни фондове. Илчовски обясни още, че собственикът на "Градус" Иван Ангелов се представял като "скрит началник на Министерството на земеделието и Агенцията по храните" и бил един от бизнесмените, приближен на управляващите от ГЕРБ. по думите му от 2014 г. бил принуждаван да продава зърно на фирмите на Ангелов на занижени цени, за да няма проблеми, като натискът се засилвал и това продължило до средата на 2020 г. Според описаното в сигнала тогава искали да го продава на двойно по-ниска цена с думите "какъв си ти да не си плащаш в нашата държава", но той отказал.

Пазарът свали цената на акциите на "Градус" до най-ниското им ниво от шест месеца. Оборотът до 13:30 ч. в петък възлезе на 68 495 лв., предаде Investor.bg.

По информация на Mediapool на борсата дори се е обсъждало дали да не се прекрати временно търговията с книжата на фирмата, която е част от основния индекс SOFIX, който на свой ред падна с 0.94% до 517,83 пункта към 13:30 ч.

Междувременно от "Градус" обявиха, че ще заведат всички възможни дела срещу Илчовски, заради твърденията му пред парламентарната комисия, и ще сезира компетентните органи в защита на своите права и законни интереси за изнасянето и разпространяването на неверни твърдения от него. "Те уронват престижа и накърняват доброто име на "Градус" АД, причиняват на компанията и нейните инвеститори и акционери имуществени и неимуществени вреди и дават неверни и подвеждащи сигнали към пазара, на който се търгуват акциите на "Градус" АД, което може да се отрази негативно на тяхната цена", пише в позицията на компанията.

"Като компания с близо 30-годишна история, "Градус" АД няма да допусне накърняване на доброто ѝ име, както и замесването ѝ в политически битки чрез разпространение на невярна информация, и ще търси правата си по съдебен ред", пише в изявлението.

Макар да е най-популярна с пилешките си продукти, компанията произвежда и свинско месо и колбасите с марка "Аз ям", я също така и фуражи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?