Акциите на "Левски" отиват при Наско Сираков, обяви Божков

"Каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи..."

Акциите на  "Левски" отиват при Наско Сираков, обяви Божков

Акциите на "Левски" отиват при Наско Сираков, обяви укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков, след като разигра анкета с възможни собственици на клуба, сред които депутатът от ДПС Делян Пеевски и премиерът Бойко Борисов. Така казусът с футболния клуб окончателно се превърна във виц, който обаче доста точно очерта реалната ситуация.

Преди две седмици Божков направи неуспешен опит да джироса акциите на "Левски" на премиера Борисов, който не ги пожела. Сегашното условие на Божков е легендарният футболист на клуба Наско Сираков да се съгласи да приеме мажоритарния дял. Той вече стори това.

В отворено писмо до Божков Сираков заедно с други бивши футболисти, заяви, че така ще се гарантира "вечното съществуване на славния "Левски".

Решението си Божков обяви във фейсбук, където "обнародва" и други любопитни информации, звучащи като виц, но случили се реално – разменени SMS-и с финансовия министър и "паметна записка" със собственика на Нова телевизия и "Лудогорец" Кирил Домусчиев.

Слабият и объркан премиер

В поста си Божков за пореден път заявява, че Борисов е виновен за ситуацията, до която е докаран "Левски". Той критикува премиера, че макар да твърди, че е фен на клуба, не е направил нищо за спасяването му.

"Слабият и объркан премиер Бойко Борисов, даващ непрекъснато съвети за собствеността и какво да се случва с отбора, не посмя да поеме отговорността за "любимия" си клуб", пише бизнесменът.

По-късно в петък Божков реагира и през профила си в Туитър, чието създаване обяви в четвъртък.

Преди десетина дни Борисов отказа да приеме джиросаните му акции, които бяха занесени в Министерския съвет от журналиста Сашо Диков. Тогава спортният министър Красен Кралев обяви, че няма как министър-председателят да стане собственик на клуба.

Преди това, при среща с представители на феновете, Борисов ги призова да вземат акциите и обеща след това да разговарят. Премиерът заяви, че е готов да помага на клуба чрез рекламни договори, а парите ще дойдат от спортния тотализатор.

Преди дни управата на клуба реши да приеме дарение от 500 хил. лв. от депутата Делян Пеевски. То бе направено от фирмата му "Интръст". Според ръководството на клуба през следващите месеци ще са нужни около 3 млн. лв. за да не фалира тимът.

Анкета

Решението на Божков идва ден, след като обяви анкета с имена за потенциални собственици на акциите във фейсбук-профила си.

Укриващият се в Дубай бизнесмен предложи първоначален избор между Наско Сираков, Тити Папазов, Националния клуб на привържениците и Тръст “Синя България“.

Но много бързо в анкетата, която бе отворена, се появиха имената на премиера Бойко Борисов, депутата от ДПС Делян Пеевски, Сретен Йосич, ЦСКА и други.

Хиляди фенове се включиха в анкетата, която се превърна в платформа за подигравки. 

В крайна сметка обаче Божков се съобрази с гласуването в полза на Сираков, около когото се обединиха по-рано и водещите фенски организации. 

Сираков благодари на Божков и феновете 
 
Малко по-късно в петък славният нападател на “Левски“ от близкото минало благодари на Божков и феновете на “Левски“.
 
"Прочетох изявлението на г-н Божков и неговото решение да получа акциите на „ПФК Левски”. Изказвам своите благодарности към многобройните ни фенове, към всички левскари, към моите верни приятели и съмишленици за мощната подкрепа, която получих след обявяване на решението ми, че съм готов да получа акциите. Също така изказвам своите благодарности към г-н Божков и г-н Попов!“, каза Сираков пред официалния сайт на “Левски“.
 
Спасяването на “Левски“ предстои
 
Изборът на Сираков за собственик на акциите решава до известна степен въпроса за собствеността на клуба, но не и този за спасението му.
 
“Левски“ е на крачка от фалит, след като Божков спря издръжката. Изпълнителният директор Павел Колев, който дойде с Божков, но се очаква да остане и след неговото тръгване, съобщи, че до юли са необходими още около 3 млн. лева или “Левски“ може да изпадне в процедура по несъстоятелност.
 
Феновете обявиха мощна дарителска кампания, но е ясно, че не могат да издържат клуба.
 
По-рано тази година премиерът Бойко Борисов им каза, че при смяна на собствеността държавата е готова да помага. Предполага се, че това ще стане под формата на рекламни договори и помощ при реализирането на инфраструктурните обекти на тима.
 
Остава отворен въпросът кой ще се наеме с издръжката на тима. Ако той има претенции да остане сред водещите в България, ще са необходими десетки милиони, а в България бизнесмените, които имат подобни възможности, не са много.
 
Един от тях – Делян Пеевски, вече дари половин милион на клуба.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?