Акциите на Юкос скочиха със 70 на сто

След два дни стремглав растеж на акциите на нефтената компания Юкос, в четвъртък, в 14,55 ч местно време Московската междубанкова валутна борса спря тяхната търговия, предаде Лента.ру. Поскъпването в сравнение с откриването на борсовата търговия бе с 48,3 на сто и цената стигна 24 рубли за акция.

Книжата на Юкос, номинирани в долари, скочиха със 70 на сто до 99 цента за къс. На международните борси котировките им също растяха. В Лондон те отбелязаха скок от 23 на сто, а във Франкфурт ръстът на акциите на петролната компания бе 21 процента.

Според аналитика на ИК "Проспект" Дмитрий Мангилев, това е свързано с началото на активната борба на Юкос за правата му върху Юганскнефтегаз. По думите му "първо компанията в сряда се обърна към премиера на Русия с молба за преразглеждане на плащанията на донъчните ѝ задължения, второ - сега пред юристите на Юкос се появава възможност да предявяват конкретни искания, след катостана известно в края на краищата кой окончателно придоби Юганск".

Все пак сегашният ръст на акциите на Юкос е спекулативен и в близките няколко месеца се очаква понижение на стойността на книжата, допълва Мангилев.

Стремителното поскъпване бе характерно в четвъртък и за акциите на дъщерните компании на Роснефт. Цената им започна да расте след съобщението, че Роснефт вчера е купила победителя в търга за Юганскнефтегаз - Байкал финанс груп, предаде ИТАР-ТАСС.

Около 11,27 ч. местно време цената на обикновените и привилегированите акции на компанията Роснефт - Сахалинморнефтегаз поскъпнаха съответно с 12,28 и 7,67 процента - до 166,76 рубли/акция и 114 рубли/акция. По същото време акциите - обикновени и привилегировани, на Роснефт - Пурнефтегаз поскъпнаха съответно с 10,17 и 9,76 на сто.

Споделяне

Още от Свят