Акционер съди "Боинг" за скрити проблеми с безопасността

Акционер съди "Боинг" за скрити проблеми с безопасността

Акционерът на американската корпорация "Боинг" (Boeing) Ричард Сикс е подал в съда колективен иск срещу самолетостроителя с обвинението, че е скрил за проблеми с безопасността на модела 737 Макс (MAX), съобщи в. "Вашингтон пост".

Във внесените документите Сикс посочва, че производителят на самолети е поставил приходите на компанията над безопасността, пише изданието. Освен това се отбелязва, че инвеститорите са понесли големи загуби заради отказа на някои страни от поръчки за този модел самолети.

Това се случи, след като на 10 март самолет "Боинг 737 Макс 8" (Boeing 737 MAX 8) на Етиопските авиолинии се разби край Адис Абеба и загинаха всичките 157 души на борда.

Това бе втората катастрофа на машина от този модел за по-малко от половин година след катастрофата в Индонезия в края на октомври.

Много държави от цял свят, включително Евросъюзът" и самите САЩ, спряха временно полетите с "Боинг 737 Макс" до изясняване на причините за катастрофата.

Преди дни разследващите органи в Етиопия излязоха с данни, че машината се е разбила, защото се е включила автоматично програма за пикиране надолу в резултат на грешни данни от датчици, че самолетът е издигнал опасно носа си. Пилотите не са успели да поемат контрол над управлението на машината и това е причината за трагедията. На "Боинг" бяха оправени препоръки да отстрани тези софтуерни проблеми.

Самолетостроителят и Федералната авиационна служба на САЩ се ангажираха са поискат одобрение от други страни при възобновяването на експлоатацията на 737 Макс.

"Уолстрийт джърнъл" информира, че за тази цел службата е организирала работна група с участието на представители на Бразилия, Китай, ЕС, Канада, Индонезия и Обединените арабски емирства.

Според източници на изданието мярката е взета, за да бъде възстановено доверието в света към производството на американската корпорация.

Сформираната група ще проведе първото си заседание по-късно през април.

На този орган са предоставени широки правомощия за проверка на процеса на сертификацията по безопасността на 737 Макс.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?