Акция "Масово отваряне на очи" в 54-ия ден на протестите

Протестиращите обявиха европрограма "Фасадна демокрация", чийто ползвател са управляващите

Акция "Масово отваряне на очи" в 54-ия ден на протестите

Акция "Масово отваряне на очи" се проведе в В 54-ия ден на протести с искане на оставки на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. По време на протичането ѝ протестиращите се събраха пред Представителството на Европейската комисия в България и символично поискаха от европейските лидери да заемат ясна позиция за управлението на Бойко Борисов, което според недоволните граждани поражда институционална криза в страната.

След 18.30 часа бе издигнато информационно табло, на което протестиращите обявиха европейска програма "Фасадна демокрация", чийто бенефициент, т.е. ползвател е партия ГЕРБ и коалиционните ѝ партньори, а финансирането е осигурено от европейските данъкоплатци.

Протестиращите обявиха, че "оперативната програма", която представят днес, краде бъдещето на гражданите.

"Това е протест с много символи – може да видите плакатите. Ние сме приели ролята на строителни работници, които буквално спират оперативната програма "Фасадна демокрация". Това означава първо - ЕС като наш партньор, а и ние съответно, да си отворим очите за начина, по който сме лъгани от години за това какво всъщност представлява демокрацията в България", обясни Павел, който е дошъл да изрази недоволството си пред сградата на представителството на ЕК, предаде БГНЕС.

"Ние сме насочили това събитие в европейски план с идеята да получим медиен отзвук, който да съдържа нюансите, особеностите на българската демокрация", продължи младият човек. Той каза, че те са от хората, които протестират вече 54 дни. "И самоинициативно се събираме в полза на нашето общество", посочи Павел.


Сн. БГНЕС

По-късно след 19.30 часа протестиращите продължиха своя протест на "триъгълника на властта", заключен между Министерски съвет, Президентството и Народното събрание. Хората скандират "Оставка!" и "Мафията вън!".

Адвокат Николай Хаджигенов от "Отровното трио", заяви пред бТВ, че с днешното си решение да не подкрепят идеите на ГЕРБ за промени в Конституцията ДПС са подали сигнал към правителството на Бойко Борисов, че губи подкрепа на всички фронтове.

"Никой не си прави илюзия, че ГЕРБ ще прави нова Конституция. За тях борбата е ден за ден, час за час, а целта им е да откраднат каквото още могат", каза Хаджигенов.

Преди 21 часа от трибуната на протеста се чуват призиви за масово присъствие на големия протест в сряда, 2 септември.

От площад "Независимост" недоволните ще тръгнат към блокадата пред Ректората на СУ, а от там и към ключовия Орлов мост.

По-рано в понеделник, след като ДПС обяви, че няма да подкрепи проектоконституцията на ГЕРБ, нито ще се подпишат за свикване на Велико Народно събрание от "Отровното трио" излязоха с официална позиция.

"След 53 дни на протест, които доказаха на световната общност и на целия български народ, че корумпираното правителство, ръководено от Бойко Борисов, трябва да подаде оставка, днес по-умният от съдружниците във властта лиши Бойко Методиев Борисов от последното му алиби за оставане на власт. След смяната на министри, безпринципното раздаване на пари, опитите за насилие върху гражданите, последният шанс за задържане във властта след изявлението на ДПС, вече не съществува", заявиха проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян.

"Ние не се доверяваме на мафиотското управление до окончателната и бърза оставка на правителството и съставянето на служебен кабинет, гарантиращ честно и прозрачно провеждане на изборите. Протестите продължават, както и всенароднoто въстание на 2 септември остава", заявиха още от "Отровното трио".

Бабикян, Минеков и Хаджигенов подчертаха, че 2 септември е "чудесна дата, на която самотният диктатор може да се оттегли, за да можем на 6 септември да празнуваме Съединението на България. Не се отказваме от нито едно наше искане. Битката продължава. Ние гражданите сме новото начало в обществения живот на България", заключиха те.

Чрез народно негодувание инициаторите на протеста ще информират европейските институции за начина, по който управляващите в България са представили какво се е случило на закритото заседание на мониторинговата група за върховенството на закона в Европейския парламент, на която бе обсъдена ситуацията с корупцията в България.

На самата среща присъства журналиста Димитър Стоянов от "Биволъ", който след това обяви във "Фейсбук", че представителите на държавата в лицето на външния министър Екатерина Захариева и заместник-главния прокурор Красимира Филипова са се опитали да манипулират дискусията с твърдения, че няма намеса на политическата класа в съдебната власт.

Контрапротест

В 20 ч. започна и протестът пред Румънското посолство, в който хората се обявяват срещу блокадите на кръстовища като форма на протест.

Събирането на подписи там продължава. Според някои присъстващи е необходимо да бъдат предприети и съдебни действия. 

Споделяне

Още от България